Még inkább bizalmatlan vagyonkezelés

Jövő januártól az új Polgári törvénykönyv (Ptk.) bevezeti a hazai piacra a bizalmi vagyonkezelés intézményét. Mihály Péter, a Crystal World Wide ügyvezető igazgatója szerint jelenleg is van bizalmi vagyonkezelés hazánkban, de ez inkább kőkori jellegű, ami jellemzően a családtagokra ilyen-olyan okból átíratott cégekben testesül meg.

Varga Szabolcs, a Gutmann Magyarország vezérigazgatója szerint furcsa, hogy a bizalmi vagyonkezelés jogi szabályozása úgy valósul meg, hogy egy, az angolszász jogrendbe ágyazott intézmény kerül be a kontinentális jogrendre alapozott törvénybe. A szakértő több aggályos pontot is felsorolt, ami megnehezíti a jogalkotói tervek megvalósulását. Nincs igazából kitaposott út arra, hogy a 15-20 éve megtakarító vagyontulajdonos milyen intézményesített formában mond majd le a vagyonkezelésről. A problémát tetézi, hogy a Ptk. jövőre életbe lépő szabályozása nem tesz rendet abban a kérdésben sem, hogy ki lehet bizalmi vagyonkezelő – ha zugügyvédek vagy sajátos hátterű offshore szolgáltatók jelennek meg a piacon, akár csak egyetlen ilyen cég bedőlése komoly reputációs kockázatot jelent majd a piac egészére nézve. Gondot jelent a továbbiakban, hogy nincs olyan mögöttes intézményi vitarendező rendszer, amely a megoldáshoz kapcsolódó magánjellegű viták esetében eljárhatna – a jelenlegi magyar bírósági joggyakorlat nem alkalmas ezen a speciális területen megfelelő döntést hozni.

Bilibók Botond, a Concorde Alapkezelő vezérigazgatója szerint még évekre lesz szükség ahhoz, hogy a felvetett kérdésekre olyan válaszok szülessenek, amelyek után az ügyfelek bizalommal tekintenek a szolgáltatásra és igénybe merik venni azt.

Forrás: Napi Gazdaság – 2013. július 12.