Még Svájc

Gondolkodtam a svájciakról, és arra jutottam, hogy ilyen dilettáns döntést ilyen borzasztóan kivitelezve még az afgán jegybank sem követne el. Nyilvánvalóan tudhatták a jegybankárok, hogy gigantikus spekulatív pozíciók vannak nyitva, és ha elengedik a gátat, akkor ezek egymás hegyén-hátán fognak stoppolni. Az is nyilvánvaló, hogy azt gondolták, hogy majd a 0,75%-os negatív kamat ellensúlyozza a gát eltörlését. Az elgondolás is eleve rossz volt és ezt szerintem 10-ből 9 piaci szereplő előre meg tudta volna mondani nekik, viszont egyértelmű, hogy piacközeli, gyakorlati ember nem volt a döntés közelében, mert akkor ez nem így zajlik le. A kivitelezés egyenesen katasztrofális volt.

A jegybank egyik fontos feladata, hogy stabilitást adjon a devizájának. Tehát ha már ilyen ostoba döntésre jutottak (eleve, ha ellensúlyozni akarták a gát eltörlését, akkor le kellett volna vinni mondjuk –5%-ra a kamatot, na annak lett volna foganatja), akkor is kutyakötelességük lett volna valamennyire is stabil devizapiacot biztosítani a döntés UTÁN. Mit tettek ehelyett? Kinyitották a gátat és tétlenül nézték  az összeomlást (mint Néró az égő Rómát). Minimálisan elvárható az lett volna, hogy a döntés pillanatában a jegybank devizakereskedői felhívják a nagy bankokat és valamennyire stabilizálva engedik le az árfolyamot. A svájci frankban ugyanis gyakorlatilag nem lehetett kötni, az árak össze vissza ugráltak másodpercek alatt 5-10%-ot, ami egyértelműen megengedhetetlen a világ egyik legfőbb devizájában. És ezzel nem csak a saját hitelességüket rontották el, és nem csak a svájci gazdaságnak adtak egy pofont, hanem a globális pénzügyi rendszert is veszélybe sodorták. Ez a döntés borzalmas, de ami igazán durva az a kivitelezése volt, ami elképesztő felelőtlenségre és felkészületlenségre utal. A svájci jegybankárok miatt világszerte számos brókercég fog bedőlni úgy, hogy az egésznek semmi értelme sem volt.

Mi ebből a tanulság? Az, hogy a jegybankárok, még a világ vezető jegybankárai is pont olyan hülyék, mint mi mindannyian, sőt! Éppúgy ahogy 2007 előtt az ortodox inflációkövetés miatt nem vették észre a fától az erdőt és hagyták kialakulni a hitelbuborékot, majd utána is sokszor sok hibát hibára halmoztak (jó példa erre az ECB értelmezhetetlen 2008-as és 2011-es kamatemelése). Ennek megfelelően a jövőben is egy csomó hibát fognak elkövetni, amelyek következményeivel mi fogunk szembesülni. Egyrészt nem okosabbak, mint mi, másrészt nem is hihetünk nekik. Így állunk a jegybankárokkal :)

Forrás: www.zsiday.hu