Még szeretik az illikvid papírokat is

A Concorde alapok féléves jelentései szerint az alapkezelő a blue chipeken kívül változatlanul szívesen vásárolt nagyobb mennyiségben olyan, kevésbé likvidnek számító részvényeket is, mint a Brau, az Émász, a Prímagáz vagy a Danubius. Az alapok ugyanakkor alacsonyan tartották a részvények arányát.

A Concorde alapcsalád féléves jelentései szerint a részvényalapban félévkor csak mintegy 48 százalék volt a részvények aránya, holott átlagosan 50 és 85 százalék közötti mérték elérésére törekszik a kezelő. Ezt azzal indokolták, hogy a hazai tőzsdén alacsony volt a vonzó részvények száma, és a piaci környezet is óvatosságra intett. (Az alapok csak augusztustól tarthatnak az új törvénynek köszönhetően többet, 5 helyett 10 vagy 15 százalékot egy-egy papírból.)

A tavalyi év alapkezelőjének megválasztott Concorde Alapkezelő sokat vásárolt a négy blue chipből (Mol, Matáv, OTP, Richter), de hasonlóan nagy hangsúlyt fektetett az alulértékeltnek tartott illikvid papírokra is (Brau, Émász, Danubius, Prímagáz, Rába, TVK). Más alapcsaládokhoz hasonlóan a részvényalap portfóliójának kicsinyített mását találjuk a vegyes alapban is: ugyanazok a részvények, nagyon hasonló megoszlásban, csak az alap összvagyonához képest alacsonyabb súllyal. A Concorde 2000 vegyes alapban egyébként a félév során 40-ről 30-35 százalékra csökkent a részvények aránya.

A Concorde Alapkezelő – a pénzpiaci kivételével – mindegyik alapjában 5-15 százalék közötti hányadban vállalati kötvényeket és jelzálogleveleket is tartott. Az állampapírok kapcsán is egységes politikát követett: az első negyedév vége körül csökkentette azok átlagos hátralevő futamidejét, majd a félév végén, a hozamemelkedés után, ismét hosszabb futamidejű kötvényeket vásárolt.

A Fedezeti Alap, amely az állampapír- és kötvényhozamokat arbitrázsügyletekkel (határidős vagy opciós ügyletekkel fedezett, így kötvényszerű részvényvásárlásokkal) egészíti ki, elsősorban az egyedi részvénykonstrukciók piacán tudott ilyen pozíciókat kiépíteni. Így is csak a tőkéje 10-20 százaléka erejéig, mivel a piac forgalma alacsony volt. Hasonló üzletek kisebb mennyiségben a Kötvény Alapban is előfordultak.

E.J.

Forrás: Napi Gazdaság – 2002. augusztus 29.