MÉG TOVÁBB FELFELÉ

A Világgazdaság napilap 05/14-i számának „vélemény” rovatában jelent meg Anatole Kaletsky 04/29-i keltezésű cikkének magyar fordítása.

(A cikk angol nyelvű eredetije a Project Syndicate oldalán jelent meg.)

Összefoglalómnál lényegesen hosszabb cikkében Kaletsky a bikapiac folytatódása mellett foglal állást, mivel úgy látja, hogy nincs jele annak, hogy véget érne az alacsony infláció és a közepes szintű gazdasági növekedés „Goldilocks”-nak nevezett kombinációja.

Érvelésének alapja, hogy ő nem lát ellentmondást abban, hogy a részvénypiacok optimistának látszanak, míg a kötvénypiacok pesszimistának tűnnek, mivel azon a véleményen van, hogy ha a tartós és szinte korlátlan pénznyomtatás korában nem jelent meg érdemi infláció, akkor az azt mutatja, hogy az „erős gazdasági növekedés, majd magas infláció, majd magas kamatlábak” válság előtti világra érvényes „tankönyvi” összefüggése már nem érvényes a jelen fejlett gazdaságaira.

A növekedés és az infláció közötti „tankönyvi” kapcsolat megszűnését a globalizáció, a technológiai fejlődés, a demográfiai tényezők, a szervezett munkaerő érdekérvényesítésének meggyengülése és „más okok” magyarázhatják.

Szerinte mostanra a pénzpiacok számára egyértelműnek kellett volna már lennie, hogy amíg a folyamatos növekedés és az alacsony infláció jelenlegi egyensúlya nem sérül jelentősen, addig az eszközárak jóval magasabbak, a kötvényhozamok pedig jóval alacsonyabbak lesznek ahhoz képest, mint amit régen normálisnak tekintettek. (Magyarán, nem érdemes a múltbeli példákon rágódni, mert most más világ van.)

Ebből az állapotból szerinte egy politikai sokk fogja kirángatni a világot, ami drasztikusan felbillenti majd a gazdasági növekedés és az infláció közötti egyensúlyt, de addig is (ennek hiányában) a befektetők egyelőre hátradőlhetnek.

A cikk tartalmát tartottam annyira érdekesnek, hogy összefoglaljam Önöknek, de annyiban óvatosságot javasolok, hogy a „this time is different” (most minden más) kijelentést általában megcáfolják a piacok és hasonlóan viselkednek, mint a megcáfolni kívánt múltban. Abban egyetértek az íróval, hogy amíg a kamatlábak és a hozamok ilyen szinten maradnak, addig érdemi változás a piaci trendben nem nagyon lesz.