Megdöbbentő „óévi’ jóslatok 2021

Szilveszterhez közeledve évről-évre rendszeresen érkeznek meghökkentő, fantáziadús már-már elképzelhetetlen jóslatok, arról, hogy mit is tartogathat az új esztendő az emberek, a gazdaság, és a tőzsdék számára. Rendhagyó módon azonban, most (is) egy retrospektív „előrejelzés” következik:

Jövőre a vártnál sokkal gyorsabban talpra áll a gazdaság köszönhetően az eredményes válságkezelésnek. A korábbi válságokhoz képest hatékonyabb kormányzati és jegybanki stimulus, nemcsak olcsóvá teszi ugyanis a pénzt, hanem az emberek zsebébe is beletömi. Továbbá a vállalati hitelmoratóriumok, az eszközárak gyors talpra állása, az ingatlanárak esés helyett emelkedése is hozzájárul a gazdaság gyors talpra állásához. A 2020-as visszaesés lényegében jövő év végére ledolgozásra került a reálgazdaságban, míg a részvénypiacok többsége már jóval a járvány előtti szint fölé kúszik.

Bár a vakcinák kifejlesztésével már-már magunk mögött véljük a pandémiát kiderül, hogy a vírus sem tétlenkedik. Előbb egy korábbinál gyorsabban terjedő variáns a delta veszi fel a küzdelmet az oltási programok sebességével, majd az év végén egy még nagyobb vehemenciával terjedő variáns (omikron) jelenik meg, ami már annyi helyen mutálódott, hogy félő, hogy részlegesen megkerüli a vakcinák és a betegség útján szerzett antitestes védelmet.

Vélhetően a pandémia tanulságai miatt is sokkal felelőségteljesebb üzemmódba kapcsol a világ a klímavédelem frontján. Európa után Biden vezetésével az USA is „zöldbe borul” és Kína is ambiciózus terveket jelent be. Sokan megkérdőjelezik, hogy mi valósul majd meg e tervekből, de az már az év során kiderül, hogy a zöldülés ára minden várakozást felülmúl. Európában az égbe szökik a CO2 kibocsátás után fizetendő kvóta (adó) ára. Ráadásul a szenes erőművek fokozatos leállítása, valamint a német atomerőművek lépésenkénti bezárása támasztotta extra földgázigényt is már csak csillagászati árakon lehet kielégíteni. Európa, India, Kína is verseng a földgázért, aminek a Kremlben örülnek majd leginkább.

A már-már temetett, közel 10 éve vergődő orosz gazdaság kivirágzik. A klímavédelem farvizén Oroszország nagyhatalmi státusza megerősödik. Putin jól sakkozik és rájön, hogy a következő években gyakorlatilag annyiért adja oda a földgázt a világnak, amennyiért akarja és ezzel komoly alkupozícióba kerül egyéb törekvéseit illetően is (poszt-szovjet integráció, szankciók felszámolása).
Oroszország a létező leghosszabb „csövű” fegyverrel céloz Európára és el is süti azt. A gázvezetéken Európa felé áramló gázmolekulák piaci ára az év végére 5-szörösére drágul.

Az Oscar-díj átadáson a horrorfilm kategóriában az „Infláció réme” győz. Az igaz történet alapján készült film a 2021-ben tapasztalható brutális áremelkedést dolgozza fel, amely egyaránt okoz félelmet és bizonytalanságot a lakosság és a vállalatok körében. Az USA-ban utoljára 1982-ben mértek hasonlóan magas inflációt. A rég nem látott drágulás láttán a jegybankok főleg a fejlődő országokban, köztük hazánkban is kénytelenek drasztikusan megemelni a kamatokat. Nagy kérdés, hogy az infláció mennyire marad majd tartós, azaz a kínálati oldali zűrzavar rendeződése után a keresleti oldalon a bérek milyen gyorsan és milyen ütemben indulnak el felfelé.

A magas infláció mellett Magyarországon az év második felében kiderül, hogy a Szuper állampapír, már nem is olyan szuper és hazai megtakarítók a kockázatosabb reáleszközök felé fordulnak (abszolút hozamos és vegyes, illetve kisebb mértékben részvényalapok)

2021 végül a kínai horoszkóp szerint nem az ökör, hanem Robin Hood. Hszi Csin-ping átáll az emberek oldalára meghirdetve a „közös jólét” politikáját. A cél a jövedelmi egyenlőtlenségek lecsökkentése. Tiszta levegőt, olcsóbb lakáshoz jutást, elérhető színvonalas oktatást, fenntarthatóbb és olcsóbb életminőséget szeretne biztosítani az állampolgárainak, akikből van bőven… Előkerül Jack Ma, akinek nemcsak a hagyományos kínai bankrendszernek kihívást támasztó fintech céget regulázzák meg, de az internetes kereskedelem nagyágyúját Alibabát is térde kényszerítik, lefelezve annak részvényárfolyamát visszaküldve azt 5 évvel ezelőtti szintre. A fizetős magániskolai rendszer „fizetős” státuszát is beszüntetik.

A globális chiphiány miatt a használt autók ára az égbe szökik. Az új autókra már-már annyit kell várni, mint a szocializmusban a vezetékes telefonra.

Furcsa módon Elon Musk lesz az év embere a Time magazinnál, amit a vakcinafejlesztők, orvosok, ápolók „felállva” tapsolnak meg. Ha a világ egy nagy valóságshow lenne még értenénk is, hogy miért ő. A Tesla alapítójának népszerűsége, gondolatai mindennél távolabb érnek és nagyobb tömegekre vannak hatással. A részvénypiaci befektetők is annyira hisznek neki (benne), hogy a Tesla piaci értéke az év vége felé már meghaladja az összes többi autógyártó piaci értékét.

Jövőre az élet újra felgyorsul. Ne feledjétek:

A cikk a tavalyi folytatása: https://alapblog.hu/megdobbento-oevi-joslatok/