Megdöbbentő óévi jóslatok

Szilveszterhez közeledve évről-évre rendszeresen érkeznek meghökkentő, fantáziadús már-már elképzelhetetlen jóslatok, arról, hogy mit is tartogathat az új esztendő az emberek, a gazdaság, és a tőzsdék számára. Rendhagyó módon azonban, most egy retrospektív „előrejelzés” következik, mert ha jobban belegondolunk még a mai napig is szinte elképzelhetetlen dolgok történtek 2020-ban. Idén közel 8 milliárd ember „keretezhette újra” az életét több dimenzióban is. Ugorjunk hát vissza egy évet… Érdemes, sokat tanulhatunk belőle…

  • Jövőre egy mikroszkopikus méretű, láthatatlan élőlény döbbenti majd rá az emberiséget, hogy hiába a sokezer évnyi civilizáció és fejlődés, hiába vagyunk Földünk „csúcsragadozói” és vagyunk nagyon sokan, sokkal sérülékenyebbek vagyunk, mint azt gondoltuk. Egy korábban nem ismert vírus átmenetileg egészségi, társadalmi és gazdasági szempontból is lebénítja világunkat. Elmarad az olimpia, amire utoljára a II. világháború idején került sor.
  • A „vírusválságra” adott válaszként a globális pénznyomtatás minden korábbi gátat átszakít majd és „intézményesíti” az államháztartások jegybanki finanszírozását, megteremtve annak a lehetőségét, hogy a kormányzatok direkt módon (az embereknek kiosztva) a gazdaság vérkeringésébe pumpáljanak hatalmas összegeket. Az USA 15-20 százalékos költségvetési deficittel oltja a tüzet. Európában sem törődnek már a tagállamok 3 százalékos hiánycéljával. Az új módszer a következő évtizedek válságkezelő mechanizmusának is része lesz. A pénz újraértelmeződik, az infláció szelleme pedig kiszabadul a palackból.
  • A válságban – tanulva a korábbi hibákból – az EU hajója nem a szétesés irányába, hanem a kohézió erősítése felé mozdul el. Megszorítás helyett gazdasági stimulus érkezik. Közös válságkezelő alapot hoznak létre tagállami befizetésekből és közös hitelfelvételből, ami egy jelentős lépés a fiskális integráció irányába.
  • Jövőre az Egyesült Államokban nem a profi befektetők, alapkezelők érnek el jó hozamokat, hanem szinte mindenki más. A kormányzat által kiosztott csekkek következtében az emberek jövedelme átmenetileg magasabb lesz, mint a válság előtt volt, ráadásul a karantén miatt költeni is kevesebbet kell. Leáll a sportélet és a vele járó sportfogadás. Az amerikai nép egy találó módon Robin Hood névre keresztelt applikáció segítségével, pár kattintással televásárolja magát részvényekkel a tavaszi összeomlásban és a gyors tőzsdei talpraállás során hatalmas összegeket nyer. Eközben a gazdag tőzsdecápák nem merészkednek a mélyvízbe és nagy bukások után a partról nézik végig a tőzsde szárnyalását.
  • Jövőre lesz olyan nap, amikor, ha egy hordó olajat kíván vásárolni, akkor nem kérnek pénzt érte, sőt még az olaj mellé kap közel 37 dollárt ajándékba csak tegye, ahova tudja.
  • Az egészségügyi válságkezelés is szintet lép. Minden eddiginél több kutató, minden korábbinál több pénzből kutatja és fejleszti ki a vírus elleni oltóanyagot A Time magazin az „év emberének” egységesen a kutatókat és a frontvonalban küzdő orvosokat, ápolókat nevezi meg.
  • A „vírusválság” átalakítja a természethez és a környezetvédelemhez fűződő viszonyunkat. Egyre több „városi” ember mozdul ki a szabadba, a parkokba, a hegyekbe az erdőkbe, a mezőkre. A globális politikai elit pedig a munkahelyéről igyekszik átállítani az emberiséget egy környezetbarátabb működésre. Az EU magasabb „zöld” támogatási fokozatba kapcsol és öreg kontinensünkön minden tizedik eladott autó már árammal tölthető. Kína is végre meghirdeti dekarbonizációs programját, a Fehér Házban pedig „Green” Joe Biden váltja „Grey” Donald Trumpot.
  • A szociális érintkezések száma a töredékére zuhan. Az emberek ezt nehezen viselik és közben rádöbbenek, hogy a család, a barátok és munkatársak is sokkal fontosabbak, mint azt korábban gondolták. Felértékelődnek az emberi kapcsolatok.

2020 nagyon nehéz lesz, sok áldozattal és szenvedéssel jár majd, de mindezek közepette rádöbbennünk majd arra, hogy sokkal alkalmazkodóképesebbek vagyunk, mint azt gondoljuk. A korábbi életünk határvonalai kiszélesednek, a világunk és az életvitelünk újraértelmeződik majd. Lesznek dolgok, amikről azt gondoltuk, hogy szükségszerűek, de kiderül, hogy szükségtelenek, és lesznek olyanok is, amiket korábban nem tartottunk fontosnak, de mégis azok. Kiderül, hogy rövid távon törékenynek tűnünk, de ha ügyesek vagyunk, távolabbról nézve kiderülhet, hogy valójában „antitörékenyek” vagyunk, olyanok, akik a nehézségek, megrázkódtatások közben válnak erősebbé.

Boldogabb Új Évet Kívánok!