Megindulnak-e az európai hozamok?

Érdekes események zajlanak a kötvény/kamatpiacokon, különösen Európában. A német 2 éves állampapír hozama 5 hónapos csúcsra ugrott, az amerikai 10 éves állampapírok hozama 9 hónapja nem volt ilyen magas, és több hónapos csúcson vannak mindenféle európai állampapírhozamok is. Habár az amerikai kamatemelés már nem meglepetés, de úgy tűnik, hogy előbb-utóbb azért a javuló európai növekedési/munkaerőpiaci adatok miatt még a mindig lemaradó ECB is majd csak kénytelen lesz valamit módosítani kamatpolitikáján. A piaci szereplők is egyre inkább kezdenek arra számítani, hogy nem lesz örökké negatív a kamatszint, és nem lesz örökké pénznyomtatás (QE) – különösen, ha a rendkívül szűk német munkaerőpiacon már valódi jelei lesznek az elkerülhetetlennek látszó bérinflációnak (ez, az amerikai bérinflációval együtt, egyébként a jövő év egyik nagy makrokérdése). A 2020. decemberi európai kamatvárakozások mindenesetre a héten 5 hónapos mélypontra kerültek, és ez tökéletesen beleilleszkedik a fenti képbe.

Úgy gondolom, hogy ez egy friss trend kezdete lehet. Idén már több országban elkezdett emelkedni a kamatszint, és 2018-ban ez egyre szélesebb folyamattá válhat, könnyen lehet, hogy Európába is belopózik a hozamemelkedés. A jövő évben tehát a kötvénypiacokon könnyen problémák (értsd: hozamszintek emelkedése = kötvények árfolyamesése) lehetnek, ami nagyon nem jó hír a nemesfémeknek, és nem túl jó hír a részvénypiacoknak. Az euró eközben elképesztően erős, ami nem is meglepő: számos beszélgetés alapján a tavaly felvett spekulatív dollárvételi (euró short) pozíciók nagy része még nyitva van, és a piac mindig arra megy, amerre a legtöbb embernek fájdalmat tud okozni. Ha valóban átárazódnak a kamatvárakozások Európában, akkor erre ez még rádobhat egy lapáttal.

Összességében tehát érdemes több piacot is figyelni:
– a megindult európai kamat/hozamemelkedési hullám valóban egy új trend kezdete-e?
– ha igen, akkor ez nagyon pozitív az eurónak, kérdéses, hogy fennmarad-e az ereje?
– mi lesz ilyen környezetben a nemesfémekkel?
– hogyan hat ez a részvénypiacokra?

Szerintem a válaszok igen; igen; áresés jöhet; korrekciót okozhat, de az idő majd eldönti, hogy igazam van-e.

Egyébként már többször láttam olyat, hogy a következő évi nagy trendekre való felkészülésként másokat megelőzendően a gyorsabb/szemfülesebb piaci szereplők még karácsony előtt pár nappal vagy karácsony és szilveszter között elkezdték kiépíteni a pozíciókat (megindult egy új, következő évre is fontos nagy trend), így aki kivárta január első kereskedési napját, az már gyakran későn tudott bekapcsolódni. Kíváncsi vagyok, most is erről van-e szó…

www.zsiday.hu