Meglepő (?) Fidesz botlás és az IMF megállapodás esélyei

A hétvége kétségkívül legfontosabb belpolitikai eseménye az MSZP soproni időközi győzelme volt. A múlt hétvégi dunaföldvári Fidesz vereség csak balesetnek tűnt, de az erős nyugat-magyarországi bázis gyengülése meglepő, elég, ha csak a Magyar Nemzet magabiztos pénteki és szombati cikkeinek címére tekintünk:Laci1

Laci2

Ha politikai blogként működnénk, nehezen lehetne kihagyni a totálisan hibás helyzetértékelés elemzését. Az biztos, hogy az MSZP nem érdemelte meg a győzelmet. Ellenben a Fidesz rászolgált a vereségre.

Mivel azonban az  Alapblogon nem politizálunk, legfeljebb „gazdaságpolitizálunk”, azon érdemes elgondolkodni, miben változtathatja meg ez a figyelmeztető jel a Fidesz magatartását. A kormánypártok európai összehasonlításban fegyelmezett fiskális politikája és az IMF megállapodás halasztgatása leginkább arra a földművesre emlékeztet, aki szánt, vet, de nem arat. Az államháztartási hiány kordában tartása jelentős politikai költségekkel járt, ennek ellenére IMF üzlet hiányában a kamatköltségek magas szintje nem csökkent. Magyarul a gatyánkat is kamatokra költjük. És nem más, értelmesebb célokra. Ez az út nem vezet sehova, ezt a soproni vereség után vélhetően már a Fideszben is látják. Szerintem a hétvégén nem csupán két nappal került közelebb az IMF megállapodás.