Meglódultak a kötvényalapok

Bizonytalanok a kilátások az állampapírpiacon

A legjobban az járt, aki a közelmúltban szállt be kötvényalapba. A hétfői kamatvágás nyomán ugyanis egy nap alatt 2 százalék körüli hozamot érhettek el a jegytulajdonosok.

Az állampapírokat tartalmazó alapok taroltak a hét elején: a kamatvágás ugyanis jelentős hozamesést indított el, ami viszont árfolyamemelkedést jelentett a papíroknál. Az egyes alapok befektetési politikájától függ, hogy az alapok végül is mekkora hozamot mutathattak fel egyetlen nap alatt – magyarázta Szabó László, a Concorde Alapkezelő vezetője. Futamidejükből fakadóan legkevésbé a pénzpiaci alapokat érintette a jegybanki kamatvágás, ám a duration növekedésével párhuzamosan egyre erőteljesebb a hatás. A legnagyobb mértékben azok profitálhattak a hétfői eseményből, akik a MAX indexet tekintik referenciahozamuknak.
Az árfolyamok nem fundamentális okok miatt ugrálnak, a nyugat-európai kamatok alacsonyak, az árfolyamkockázat elhanyagolható, a magas reálkamat pedig szinte vonzza a külföldieket az államkötvényekbe. Mindeközben a makroszámok nem túl jók. Ilyen hangulatban pedig bármi megtörténhet – latolgatja a kilátásokat Szabó László.
Aki kötvényalapba most szeretne beszállni, rosszabb helyzetben van, mint aki korábban vett már – jegyezte meg Szalma Csaba, az OTP Alapkezelő portfóliómenedzsere. Nem világosak a kilátások, minden attól függ, hogy a spekulációs támadás meddig tart, és a jegybank hogyan reagál rá. Azt azonban nem szabad elfelejteni, a második negyedévben az MNB kamatemelése 6 százalékos mínuszt idézett elő a MAX index értékénél, azaz ahogy nőtt az állampapírok árfolyama, úgy csökkenhet is – jegyezték meg az alapkezelők. Az alapkezelők szerint nincs kizárva az sem, hogy az állampapírok árfolyama tovább erősödik, hiszen ha az MNB ismét kamatot vág, akkor van még helye további ralinak.

F.B.

Forrás: Világgazdaság – 2002. november 22.