Mégsem tévedtem?

Úgy tűnik, meglepő módon az történik a világban, amire eredetileg számítottam: a gazdasági növekedés szép lassú beindulása + az inflációs nyomás hatására elindulhat, de legalábbis szóba kerül a kamatpolitika normalizálása, ez a QE lezárását és az ultraalacsony kamatok megemelését jelentheti. Ennek már hetek óta vannak piaci jelei, de csütörtökön volt az a nap, amikor az EKB bemondta, hogy tényleg elindulhat a kamatemelési ciklus.

Szerintem a nagyon alacsony szintek miatt ennek van tere, méghozzá eléggé tág, úgyhogy a következő hónapokat ez uralhatja (kivéve ha összeomlik Szaúd Arábia, mert akkor 1979-80 replay lesz). Szóval kamat-normalizáció, méghozzá először ott, ahol az infláció a fő ellenség: Európában (a következő fázis az lesz, hogy ugyanez az USA-ban is lezajlik).

Nem véletlen, hogy az európai kötvényárfolyamok csütörtökön elég csúnyán beestek, de ami sokkal jobb hír nekünk: az EURCHF is felfelé fordult, ami sokat segíthet Magyarországon.

A kamatemelések újraindulása a részvénypiacoknak nem annyira jó (és az árupiacoknak sem annyira), inkább a kötvénypiacokon van keresnivaló, ott egyszerre hat a növekedés és az infláció is a hozamok emelkedése irányába. Emellett továbbra is azt gondolom, hogy ez komolyabban elgázolhatja a nemesfémeket. A fókusz tehát nem változott, a vélemény sem, csak most egyre inkább úgy tűnik, hogy a világ is valóban ebbe az irányba mehet.