Megszorítás=recesszió=dezinfláció

A 2012-es évben – ahogy várni lehetett – az összeurópai megszorítások hatására a kontinens gazdasága recesszióba zuhant. Nincs rá sok okunk, hogy jövőre másra számítsunk. Egyrészt sok európai országban a klasszikus probléma fennállása miatt (a megszorítások okozta recesszió miatt a vártnál kevesebb az adóbevétel, tehát újabb megszorításra van szükség) folytatódik a feszes fiskális politika, másrészt ugyanez várható az Egyesült Államokban is, ahol a megválasztandó elnöktől függetlenül valamekkora deficitcsökkenésre sor fog kerülni, mert az ország jelenleg fenntarthatatlan adósságpályán van. A legjobb forgatókönyv, amiben reménykedhetünk az, hogy a kínai stimulus kihúzza a helyi gazdaságot a zuhanórepülésből, USA-ban nem lesz túl nagy megszorítás és megússzák recesszió nélkül, Európában pedig nulla közeli növekedéssel evickélnek el. 2013 nem a gazdaságok bővüléséről fog szólni valószínűleg. Európában növekedésre valószínűleg csak 2014-től lehet számítani, amikor (HA?) majd a megszorítások kifutnak…

Ezzel párhuzamosan az inflációs veszély helyett is inkább a defláció veszélye a nagyobb. Az egyedi sokkok (extrém időjárás okozta gabonaáremelkedés, dollárerősödés+ Brent-olaj áremelkedése) hatására az infláció a recessziós helyzet ellenére eléggé magas, Európában pl. 2,7%  (https://epp.eurostat.ec.europa.eu/cache/ITY_PUBLIC/2-28092012-AP/EN/2-28092012-AP-EN.PDF), ám ez nem jelenti azt, hogy emiatt aggódni kellene. A rendkívüli gyenge gazdaságok hiányos belső kereslete szinte garantálja, hogy innen nem érkezik inflációs nyomás, az egyszeri sokkok pedig valószínűleg tovatűnnek: nagy kereslet híján nem lesz ami magasan tartsa az árupiacokat. Így jövőre infláció sem nagyon várható.

A legnagyobb veszély jelenleg Európában az, hogy a gazdaságpolitikusok minden próbálkozása ellenére a recesszió annyira elhúzódik, hogy a lakosságnak elege lesz, fellázad”, és erősen eurószkeptikus pártokat juttat hatalomra, akik elhagyják a zónát. A második veszély, hogy folytatódik a periféria országiaból a bankbetétek német nyelvterületre vándorlása, ami súlyosbíthatja a recessziót, szélsőséges esetben bankválságot okozhat. Ezek híján 2014-től már kilábalhat Európa, de előbb nem nagyon.

Ezzel párhuzamosan véleményem szerint Magyarországon sincs komoly inflációs veszély, ebben egyetértek Szabó László kollégámmal (https://www.origo.hu/gazdasag/20120928-interju-szabo-laszloval-a-concorde-alapkezelo-elnokevel.html). Mivel az árupiaci inflációs sokk átmeneti és valószínűleg jövőre visszájára fordul (energia és gabonaárak csökkenhetnek jövőre), ezért szerintem még 300-as forint-euró árfolyam mellett sem lenne nemhogy 5%-os infláció, amit az MNB legutóbbi inflációs előrejelzésében közöl (https://www.mnb.hu/Root/Dokumentumtar/MNB/Kiadvanyok/mnbhu_inflacio_hu/mnbhu_inflation_20120927/infl_jelentes_201209_hu.pdf), de még 4% sem. Magyarországon ugyanúgy nagyon gyenge növekedésre és csökkenő inflációra lehet számítani, mint Európában. Viszont a konszenzussal ellentétben (https://www.portfolio.hu/gazdasag/adozas/hamarosan_bejelenthetik_a_legujabb_matolcsy-csomagot.173540.html) nem hiszek abban, hogy a kormány tartani akarná a 3% alatti hiánycélt, hiszen egész eddigi működése a reagani ihletésű nagyobb hiány+adócsökkentések elvre épül, nem véletlenül avatták fel a szobrát egy éve, még a miniszterelnök is ott volt (https://www.origo.hu/itthon/20110629-felavattak-ronald-reagan-egykori-amerikai-elnok-szobor-budapest.html). Inkább arra számítok, hogy lesz is hiánycsökkentés, meg nem is, mint a mesében. Habár a vágjuk le a személyi és vállalati adókat, de ettől úgy felpörög a gazdaság, hogy az összesített adóbevétel majd nő” már Reagan elnöknek sem jött össze, de azért mi próbálkozni fogunk ezzel tovább, és folyamatosan azon fogunk ügyködni, hogy hogyan engedjetjük el egy kicsit a költségvetést – szintén a gazdaság felpörgetése céljából. A felkészülés a 2014-es választásokra lassan megkezdődik… 

***

Aki szeretné kipróbálni, hogy milyen egy erősen ortodox inflációharcos jegybankot vezetni az ebben a játékban (5 percben) megteheti:
https://www.ecb.europa.eu/ecb/educational/economia/html/index.en.html

Forrás: zsiday.hu