aug.
15
2018

Megvalósult álom

Korábban már két írásomban is foglalkoztam (itt és itt) a magyar labdarúgó csapatok nemzetközi kupaszereplésével, pontosabban fogalmazva annak sikertelenségével.

Tegnap este a székesfehérvári Mol Vidi kiejtette a svéd Malmö csapatát a Bajnokok Ligája harmadik selejtező körében, és ezzel biztosította ismételt részvételét az Európa Ligában. (A Mol Vidi FC – Videoton FC néven – a 2012/2013-as szezonban már szerepelt az EL-ben).

Itt a történet még nem ért véget, hiszen a Vidi a Bajnokok Ligájában indult, és eljutott a rájátszásig. Akik eddig eljutnak, és az utolsó, a csoportkörbe jutásért vívott párharcban alul maradnak ellenfeleikkel szemben, automatikus indulási jogot szereznek a második számú európai kupasorozat csoportkörében.

Amennyiben a MOL Vidi sikeresen túljut a görög AEK Athén csapatán és BL főtáblás lesz, a csoportkörbe jutásáért 15,5 millió euró illeti meg. Ez forintra átszámítva 4,96 milliárd forint, ami nagyjából a Vidi teljes éves költségvetése. Egy győzelem 900 ezer eurót (288 millió forintot) ér, míg a döntetlenért 270 ezer euró (86,4 millió forint) jár. Így a bevétel még növekedhet is. Ehhez az összeghez bevételként még a szponzori pénzek és a tévés jogdíjak is jönnek. Így a teljes összeg elérheti a 6 milliárd forintot.

Amennyiben alul maradnának az AEK Athénnal szemben, és marad az Európa Liga, akkor sem kell búslakodniuk. A csoportkörbe jutás ebben a sorozatban 2,92 millió  eurót ér, ami forintra átszámítva közel 934,4 millió forint. Egy győzelem 570 ezer eurót (182,4 millió forintot) ér, míg a döntetlenért 190 ezer euró (60,8 millió forint) jár. Ehhez bevételként természetesen jelen esetben is jönnek a szponzori pénzek és tévés jogdíjak. Becslésem szerint összértékben 1,5 milliárd forint itt is összejöhet alaphangon.

Az, hogy melyik forgatókönyv fog megvalósulni, augusztus 28-án este fog kiderülni.