Mekkora kamat kell?

A befektető praktikusan úgy áll neki a piacoknak, hogy van egy feltételezése arról, hogy az események hogyan fognak zajlani, de nem ragadhat bele prekoncepciójába, hanem azt folyamatosan felül kell vizsgálnia, vajon fennállnak-e még azok a feltételezések, amire véleményét alapozta?

Számomra most két olyan fontos piac/eszköz van, amelynél az eredeti koncepciómon valószínűleg módosítani kényszerülök, de legalábbis finomítani.

A magyar kamatszint esetén azt gondoltam már bő fél éve is, hogy igen alacsony szintre tud lemenni (https://www.zsiday.hu/blog/az-unortodoxia-diadala https://www.portfolio.hu/deviza_kotveny/akk/tenyleg_ugy_viszik_a_magyar_kotvenyeket_mint_a_cukrot.180196.html

Miközben 2012-ben végig vásárolták a külföldi befektetők a magyar állampapírokat, tekintet nélkül a hazai és európai problémákra, ám 2012 ősze óta nem emelkedett az általuk birtokolt állomány, sőt az elmúlt hetekben folyamatosan esik. Az üzenet egyszerű: ezen a szinten már nem érdekli őket annyira a magyar állampapírpiac. Továbbá, a forint is folyamatosan inkább gyengülő trendben van az elmúlt év ősze óta. A két folyamat együtt valószínűleg arra utal, hogy az 5% alatti hozamszint már kevés lesz a külföldi befektetőknek, ennyiért nem hajlandóak egyelőre bevállalni további magyar kockázatot. Ez azt jelezheti, hogy a további magyar kamatcsökkentési próbálkozások könnyen megfenekelhetnek. 

***

A másik sztori”, az OTP alulértékeltsége volt. Úgy gondoltam, hogy a rossz hitelek hamarosan elfogynak”, drasztikusan csökkenni fog a céltartalékképzés, és ennek révén brutálisan megugorhat a bank profitja (https://www.zsiday.hu/blog/otp). Habár továbbra is azt gondolom, hogy a következő években jelentősen csökkenő céltartalékképzés lesz, ami önmagában erősen profitnövelő, ám az alacsony hozamokkal jellemezhető hazai hozamkörnyezet ezzel ellentétes hatást gyakorol. Ha tartósan alacsonyak (4-5%) lesznek a hazai kamatok, vagy unortodox lépésekkel a hazai bankrendszer kamatbevételét csökkentik (ennek több jelét is adták a gazdaságpolitikusok, pl. a kéthetes MNB kötvényhez való hozzáférés csökkentéséről, illetve a kereskedelmi banki tartalékokra fizetett kamat felfüggesztéséről szóltak a találgatások), akkor az OTP-nek jelentős kamatbevételkiesése származik ebből, ami pedig nyereségcsökkentő. A két hatás eredőjét nehéz lenne megbecsülni, és nagyon sok függ a konkrét intézkedésektől, de egyre valószínűbbnek tartom, hogy a fentieknek negatív hatásuk lesz az OTP (és más hazai bankok) profitabilitására, így a jövő években sem látok már esélyt olyan jelentős profitbővülésre, mint korábban gondoltam.

/Van azonban még két tényező, ami viszont ismét csak a profitnövekedés irányába hathat, de ezekről még kevesebbet tudni. Egyrészt állítólag már folynak a tárgyalások arról, hogy a hitelezés bővítésével jelentős bankadócsökkentést kaphat a bankrendszer, másrészt nagyon olcsón, akár 0% közeli szinteken kaphatnak MNB-finanszírozást a bankok hitelezésre az új jegybanki vezetéstől. Egyelőre mindkettő csak találgatás, de fontos hatásuk lehet, ha kiderül, hogy mi és hogyan lesz…/ 

Forrás: zsiday.hu