Mélyben ragadt a forint

A holtszezonban féléves mélypontra kerülő forint nem tért magához. A piac fél, hogy recesszióba süllyed Amerika, ezért menekül a kockázatos eszközöktől.

A karácsonyi holtszezonban féléves mélypontra került a forint, hétfőn az euró 292-293 forint körüli szintre emelkedett, és kedden reggel is 292 forint körül volt a jegyzés, amire legutóbb fél éve volt példa. (Bár pont egy héttel ezelőtt rövid időre 290 forint felett volt a jegyzés, de utána néhány óra alatt ledolgozta hátrányát és az euró a 290-es szint alá süllyedt.) November végén még 280-281 forintnál járt az euró, vagyis egy hónap alatt a forint bő 4 százalékkal gyengült az euróval szemben. Ezzel párhuzamosan a forint régiós társa, a lengyel zloty, amely sokszor azonos pályán mozog a magyar devizával, november végéhez képest nem gyengült, sőt, minimálisan erősödött a Bloomberg adatai szerint. A hétfői forintgyengülés elsősorban a rossz piaci hangulattal magyarázható, a nemzetközi piacokon, köztük az amerikai tőzsdéken az eladók voltak fölényben.

A befektetők az amerikai költségvetési szakadéktól félnek, amely – ha nem találnak megoldást a döntéshozók – akár recesszióba taszíthatja az amerikai gazdaságot.

A pesszimista hangulatban pedig a befektetők a kockázatmentes eszközöket keresik, elfordulnak a rizikósabb célpontoktól, így például a forinttól. Az elmúlt egy hónapban több pofont is kapott a forint, ami hozzájárult a gyengüléshez. Egy hete az egyik legnagyobb amerikai hátterű bank, a JP Morgan szakértői azt jósolták, hogy 299 forintra emelkedhet rövid távon az euró, ez pedig elindította az év végére egyébként is esedékes pozíciórendezést a piacon, másrészt az elmúlt hónapokban elmaradt a jegybanki kamatvágások negatív árfolyamhatása, ami szintén negatív hatással lehet az árfolyamra. Bizonytalanná tette a forint helyzetét az is, hogy találgatások kaptak szárnyra az új jegybankelnök személyével kapcsolatban. Ezt Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter válthatta ki, amikor egy rádiónyilatkozatában a kormány és a jegybank együttműködését megkönnyítő szövetségről beszélt.

A pénzpumpa is okozhatta az esést

A múlt heti forintgyengülésről Zsiday Viktor, a Concorde Alapkezelő szakértője azt írta, hogy a folyamatot egyértelműen Matolcsy György jegybankkal való együttműködésre utaló szavai okozták. Ennek eredményeként a zlotyval szemben féléves mélypontra került a forint. Zsiday szerint a jegybankkal való együttműködés az úgynevezett kvantitatív enyhítést jelzi előre, vagyis a jegybank frissen, fedezet nélkül teremtett pénzből vesz különböző eszközöket, elsősorban állampapírokat – ezt pénzpumpának is szokták nevezni. Zsiday szerint egy ideig természetesen mehet az a folyamat, hogy gyengül a forint és süllyednek a kamatok az állampapírpiacon, de ez egy idő után a Magyarországot finanszírozó külföldi pénzügyi befektetők gyors távozását okozná, és ekkor már egyszerre gyengülne a kötvénypiac és a forint is – ellentétben a fejlett országok tapasztalatával. A hazai pénzpumpa árazása tehát megkezdődött a devizapiacon, de egyelőre kérdéses, milyen árfolyamot eredményez.

A mostani gyengüléshez hozzátartozik, hogy a magyar bankközi piac zárva volt az ünnep miatt. Ez azt jelenti, hogy a megszokottnál jóval kisebb forgalom mellett is el lehet mozdítani a forint árfolyamát. A karácsonyt követő munkanapokon sem várható jelentősebb forgalom, így elsősorban az a kérdés, hogy januárban, amikor újra teljes gőzzel beindul a piac, akkor merre indul majd a forint árfolyama, ezt egyelőre nehéz megjósolni. Ha kedvező lesz a hangulat, például megoldódik az amerikai költségvetési szakadék problémája, akkor a forint erősödhet, ellenkező esetben könnyen gyengülhet majd a forint.

Hamana Zsolt

Forrás: origo.hu – 2012. december 25.