Mennyi az infláció? Mindegy!

Gyakorlatilag teljesen mindegy, hogy 0,9% vagy 2,1% az infláció mondjuk az USA-ban vagy Európában, és a jegybankok tévúton járnak, amikor az olyan nüanszoktól teszik függővé a kamatemeléseiket, hogy éppen most 1,7% (nem kell kamatot emelni, mert az inflációs cél alatt vagyunk!!!) vagy 2,2% (juj, gyorsan emelni kell!!) az általuk figyelt inflációs (egyébként ráadásul egymással a különböző régiókban nem is összehasonlítható) mutató. A jegybankok fő feladata a gazdaság stabilitásának megőrzése, elősegítése, amihez sokféle módon járulhatnak hozzá, az egyik az árstabilitás, amely sokáig piedesztálra volt állítva, és kizárólagosan ennek szentelték figyelmüket, de utólag kiderült, hogy ez tévedés volt.

Deflációs veszélyre hivatkozni egy olyan helyzetben, amikor nominálisan stabilan nőnek a bérek, gyarapszik a gazdaság, emelkednek az eszközárak, teljes hülyeség. Mégis, az európai jegybank még mindig ezen parázik hónapok óta, miközben teljes fellendülésben van az eurózóna. A fogyasztói árak szintjére ráadásul láthatóan nem is nagyon tudnak hatni a jegybankok, legalábbis olyan mértékben nem, mint ahogy szeretnének. Viszont a nem létező deflációs veszély elkerülése érdekében tonnaszám nyomtatták/nyomtatják a pénzt, tolták mínuszba a kamatokat. Az ily módon mesterségesen alacsonyra vitt kamatszint súlyos torzulásokat okozott a gazdaságban, és agyatlan spekulatív befektetésekbe hajszolja bele a gazdasági szereplőket (lásd Bitcoin, startup-mánia, túlértékelt részvénypiacok, kereskedelmi ingatlanárak szárnyalása USA/UK/EU, stb. ). A megtakarítók kockázatos eszközökbe kényszerítése és eszközárbuborék generálása sokkal károsabb, mint ha mondjuk egy fél százalékkal nem teljesül az inflációs cél. Valódi deflációs veszély akkor lenne, ha nominálisan is csökkennének a bérek, az árak, a GDP vagy legalábbis efelé tartanánk, de ez egyáltalán nem igaz.

Véleményem szerint teljesen irreleváns az inflációs mutató, amíg egy jól értelmezhető sávon belül mozog (nyilván 0% alatt baj van, 3% felett megint csak), és más nem mutat abba az irányba, hogy komoly inflációs vagy deflációs feszültség lenne. Jelenleg ilyen nem áll fenn a nagy gazdaságokban. Ennek fényében viszont a jegybankoknak az általuk kiváltott eszközárbuborék megállítása érdekében mihamarabb 2-3%-os szintre kellene emelniük a kamatokat. Amennyiben nem ezt teszik, akkor további eszközárbuborékot és utána egy ebből következő összeomlást kockáztatnak. Az, hogy melyik utat választják a nagy jegybankok, még a jövő zenéje, de egyelőre úgy tűnik, hogy az európaiak nem tartják fontosnak ezt a problémát és még mindig a szűken vett inflációs célon rugóznak, míg az amerikaiak kicsit rugalmasabban és megértőbben állnak a problémához…

www.zsiday.hu