Mennyire szűk a munkaerőpiac?

Mennyire szűk a hazai munkaerőpiac?

Többször írtam mostanában arról, hogy a hazai munkaerőpiac szűkülése hamarosan komoly béremeléseket okozhat, ami elég gyorsan inflációs nyomást generálhat a klasszikus bér-ár spirálon keresztül. Most megpróbáltam valamennyire számszerűsíteni ezt a szűkösséget. A számítás inkább csak becsülgetés, és semmiképpen sem túl tudományos, de azt mutatja – nagyságrendileg valószínűleg helyesen –, hogy a hazai munkaerőpiac valóban igen szűk, és komoly béroldali nyomás jöhet, amit minden bizonnyal az árak emelkedése is követni fog.

Először vettem a hazai 15-74 éves korú lakosságot mint potenciális munkaerőt, amiből kivontam a külföldön tartózkodó munkavállalókat. Ezek számát kissé önkényesen a hazautalt munkavállalói jövedelmekből becsültem – biztos, hogy számszerűen nem pontosan, de nagyságrendileg és tendenciáját véve valószínűleg helyesen.
Így megvan, hogy idehaza mennyi munkára fogható népesség maradt. Végül megnéztem, hogy a KSH adatsora alapján ezek hány százaléka van foglalkoztatva a versenyszférában.
Az eredmény nem meglepő: idén a 2007-2008-as ciklikus csúcs fölé értünk.

munkcitadella_151028

Ez alapján méginkább azt gondolom, hogy a hazai munkaerőpiac extrém szűk, és egyre szűkebbé válik, mind több szakmában alakul ki hiány, különösen, hogy a külföldre vándorlás folytatódik és a lakosságszám is lassan csökken. A hiányszakmákban jelentős bérnövekedés lesz, amely az árszínvonalat is meg fogja emelni.

Forrás: www.zsiday.hu