Mentális válság

Az Amerikai Járványügyi Hatóság felmérése alapján hatalmas lelki terhet ró a lakosságra a jelenlegi egészségügyi és gazdasági krízis. A közelmúltban minden negyedik fiatalnak megfordult a fejében az öngyilkosság, az 5400 megkérdezett felnőttből pedig minden tizediknek.

A felmérés eredménye kétségtelenül aggasztó, ám a részletekből meglepő és tanulságos konklúziók olvashatók ki.

  • A pénz nagyon nem boldogít! Minden egyes jövedelemkategóriában közel azonos, 10-12 százalék közt alakul az öngyilkossági gondolatokkal küzdők száma. Közelebbről nézve, a magasabb jövedelemmel még enyhén nő is az aggodalom. Az évi 50 000 dollár alatt keresőknél relatív alacsonyabb, 10%, míg az ennél többet keresők közt bő 11% feletti az arány. Igaz ez még az évi 200 000 dollárnál magasabb jövedelemmel rendelkezőkre is.
  • Az idősebbek mentálisan erősebbek! A 18-24 éves korcsoportban 25%, a 25-44-ben 20%, de utána meredeken csökken az arány. 45-64 év közt 7%, 65 év felett 3%.
  • Az ázsiaiak bírják legjobban a strapát és a “latin vér”, a spanyolajkúak legkevésbé. 3 spanyol öngyilkossági gondolatra jut 1 ázsiai.
  • A tanulás boldogít! A középiskolai végzettséggel nem rendelkezőknél 30% az arány, a magasabb végzettségek esetében “csupán” 9-13% közötti.
  • A munkanélküliek köszönik jól vannak (5%). Kevesebb veszítenivaló?! Az alkalmazásban lévők 15%-a, a nélkülözhetetlennek minősített területek dolgozóinak 22%-a szenved.

A vírus tavasszal megálljt parancsolt a fejlett világban tapasztalható egyre túlhajszoltabb és teljesítménykényszeresebb életvitelnek, amit a krízishelyzet, miatt rövid távon láthatóan nehezen viselnek az emberek.
Ugyanakkor a helyzet hosszabb távon esélyt is kínál az egyéni és rendszer szintű „újratervezésre”, a mókuskerék lassítására, a befelé fordulásra, a lelki stabilitás erősítésére.

A részletek ezen a linken elérhetők.