Mi lesz veled, számítógép?

A számítógépek eladásai 2007 óta 20%-ot csökkentek, az okostelefonoké ugyanezen idő alatt ezer (!) százalékos növekedést mutatott. A két folyamat természetesen szorosan összefügg, de vajon egyedül az okostelefonok tehetnek mindenről? Még ennél is fontosabb kérdés, hogy mi lesz a PC-k jövője? Néhány év múlva csak egy homályos emléket fognak jelenteni, vagy lehet találni olyan tényezőket, amelyek kihúzhatják a gödörből ezt a valaha szebb napokat látott szektort?

Már hatodik negyedév telt el a PC-eladások folyamatos esésével, és 2007 óta először fordult elő, hogy 65 milliónál kevesebb számítógépet adtak el világszerte. Ez világszinten 9,6, az Egyesült Államokat tekintve pedig 6,6%-os visszaesést jelent – ezek a Gartner legfrissebb, a PC-piacot érintő jelentésének legfontosabb mondanivalói.
De nem mellékes az sem, hogy az amerikai piacvezető „személyében” is változás állt be: a Dell letaszította a trónról az évek óta ott tanyázó HP-t. Világszinten a Lenovo azonban továbbra is uralkodik a PC-k piacán, még úgy is, hogy az év első három hónapjában a kínai óriásnak is 7%-ot csökkentek az eladásai.

Mi áll a csökkenés háttérben?

A PC-piac visszaesésének hátterét kutatva nem érhetik nagy meglepetések az érdeklődőt. A legfontosabb tényezők között elsőként ott van a kínai gazdasági növekedés lassulása. De túlzás lenne egyedül Kína nyakába varrni a világszinten csökkenő keresletet. A Föld minden régiójában kisebb volt az érdeklődés az asztali számítógépek iránt az év első negyedévében.
A legsúlyosabb visszaesést pedig Brazília szenvedte el, ahol közel harmadával, 32,4%-kal estek vissza az eladások. A dél-amerikai országban a gazdasági/politikai zűrzavar miatt volt talán a legsúlyosabb hatása az amúgy is sokat erősödő dollárnak. De ez egy világszinten ható negatív tényező volt az utóbbi időben.
Az egyre csökkenő PC-eladások miatt sokan okolják természetesen az okostelefonok elterjedését is, az alábbi ábrát elnézve pedig nem is teljesen alaptalanul.Jól látható, hogy míg a PC-eladások 2007 óta több mint 20%-ot estek, az okostelefon-értékesítések 1000%-ot nőttek, és 2015-ben eladásaik már meghaladták az 1,4 milliárd darabot is.
A fenti tényezők egymásra hatását viszont már nagyon nehéz meghatározni. Erre utal például, hogy Kína az okostelefonok egyik zászlóshajójának számító iPhone-ok eladásaiban is érezteti negatív hatását. Az Apple legalábbis a Kínából (beleértve Hongkongot és Tajvant) származó árbevételek 26%-os visszaesését kiáltotta ki az egyik fő bűnösnek az elmúlt negyedév kiábrándító eredményeiért. Bár ne feledjük, hogy ez részben ugyanúgy az erős dollár számlájára írható.
Ha pedig már az Apple-nél tartunk, érdemes megnézni, hogyan is fogynak a cég számítógépei. Ezek ugyanis világszinten még a jelenlegi, nem túl fényes piaci körülmények között is emelkedni tudtak, még ha csak 1%-kal is. Bár az is érdekes, hogy míg a PC-eladások gyengülése mögött az erős dollár az egyik leggyakrabban lobogtatott érv, a Mac-ek eladásai éppen az USA-ban csökkentek valamelyest.

Mit hozhat a jövő?

Az IDC elemzői szerint ugyanakkor az okostelefonok és tabletek soha nem fogják tudni teljesen kiváltani az asztali számítógépeket, egészen egyszerűen csak meghosszabbítják azok életciklusát. Azzal ugyanis, hogy más eszközöket is tudnak használni ugyanarra a célra, a PC-k sokkal lassabban használódnak el, és így jóval később kell belőlük újat venni, mint korábban. Ezt pedig a tények is alátámasztják, hiszen míg 2009-ben 3,5-4 év hosszú volt a számítógépek életciklusa, mára ez 5-6 évre tolódott ki.
Nem kell tehát még temetni a számítógépeket, ráadásul több olyan jel is van, ami további bizakodásra ad okot. Vegyük például a virtuális valóságot (VR), ami éppen mostanában kaphat szárnyra és terjedhet el világszerte.
Ezen a területen talán a legnagyobb szenzációt a Sony jelenti, ami a tervek szerint még az idei év során kihozza VR headsetjét (bár ez a PS4-re fog épülni). Ne feledkezzünk meg viszont a Facebookhoz köthető Oculusról vagy a HTC hasonló termékéről, a Vive-ról sem, amelyek már nagy teljesítményű PC-ket vagy laptopokat követelnek meg.
Az előrejelzések szerint csak ebből a két termékből 20-30 millió példány kelhet el 2019-ig, 2020-ig pedig akár 55 millió is gazdára találhat. Ha tehát ezeknek a vásárlóknak mindössze 30%-a új számítógépet vesz, az önmagában már 16 millió további vevőt jelent a PC-k piacának a következő 4 év során.
Ugyancsak bizakodásra adhat okot, ha vetünk egy pillantást a PC-k piaca szempontjából jó indikátornak nevezhető Nvidiára. A grafikus chipek legnagyobb gyártója ugyanis csúcsformában van.  Bár az is igaz, hogy a vállalat több más területen is érintett, például virtuális valósággal és önvezető autókkal is foglalkozik, egyik legfőbb pillérét mégis a számítógépes játékok jelentik. Legutóbbi negyedévét pedig várakozásokat meghaladó teljesítménnyel zárta februárban, azóta pedig részvényárfolyama több mint 30%-ot emelkedett.