Mi történik itt? – Pár érdekes folyamat a világ tőkepiacainak elmúlt napjaiból

Megtört a dollárerő, ami arra utal, hogy a Fed korábbi ambiciózus kamatemelési terveinek lőttek. Legalábbis a piac egyre inkább ezt árazza.

Érkezett pár kevésbé rózsás amerikai makrogazdasági adat (gyengébb foglalkoztatás-bővülés, akadozó ipar), melynek ürügyén már könnyebb lazának maradni és ezzel átmeneti levegővételhez juttatni a dollárban nyakig eladósodott és komoly gazdasági problémákkal szembenéző feltörekvő országokat.

A fejlődő országok részvénypiacai pattantak a mélypontjaikról, akárcsak a nyersanyagok és az energiahordozók.

USA és Európa, főleg az utóbbi ugyanakkor gyenge. Megszűnni látszik a „rossz gazdasági adatoknak örülünk, mert még több pénzt nyomtatnak” reakció. A laza monetáris politikának egyre kisebb a hatása.

Európa is pattanhatna, hiszen jelentős a fejlődő térségbe irányuló export, de az erősödő euró visszafogja a vevőket.

Esnek a fejlett államkötvényhozamok a jegybanki lazaság és a világgazdasági lassulás miatt. A japán 10 éves 0,05%, a német 0,28%, az amerikai pedig 1,84%. Utóbbinak van még tere esni. Főleg, ha marad a kockázatkerülő üzemmód.

Az arany piacán ugyanakkor nagy az öröm. A csökkenő hozamok és a lassuló világgazdaság, illetve helyenként már a fejlett piacokat is érintő recessziós félelmek segítenek! Az arany 11, a Market Vectors Aranybánya alap 25 százalék pluszban idén.