Miért eshet szét Európa?

Habár számomra egyértelmûnek tûnik, hogy van, méghozzá nem is túl bonyolult megoldás az európai adósságválságra, ám ennek ellenére nem biztos, hogy ez mûködni fog.

A két kulcsmomentum a bankúnió és a közös felelõsségvállalás a kötvényekért. Az elõbbi irányába gyenge lépések történtek, az utóbbi pedig könnyen kezelhetõ lenne, ha az ECB egy adott hozamszinten, mondjuk 3-4%-on belimitálná a kötvényhozamok emelkedését. Mivel erre az ECB nem hajlandó, a második legjobb, és minden tekitetben megvalósítható megoldás az ESM bankká alakítása, amely így “végtelen” likviditást kaphatna az ECB-tõl, és így “végtelen” tûzereje lenne, garantálni tudná, hogy a normálisan viselkedõ államok elfogadható hozamszint mellett tudják finanszírozni magukat. Ha nagyon nagy lesz a baj, ez elméletileg elkerülhetetlen lehet, ám van egy kis probléma.

Ez a probléma abból ered, hogy a tagországok között nincs valódi szolidaritás, és a sokféle politika erõ és érdek képes addig vitatkozni és idõt húzni, amíg már túl késõ lesz. Olyan a helyzet, mintha a tûzoltókocsi ott állna az égõ ház elõtt és 40 tûzoltó azon vitatkozna, hogy ki nyithatja meg a vízcsapot, ki tartsa a csövet, stb. miközben a ház leég. Legnagyobb félelmem éppen az, hogy a vita addig tart, amikor már túl késõ lesz. Ez az ami miatt Európa helyzetének megítélése nagyon nehéz befektetési szempontból: egyfelõl óriási olcsóság van, és ha végre használják a tûzoltóautót, akkor a most európai eszközöket vásárlók a következõ években nagyon komoly hozamokat érhetnek el, ám az is lehet, hogy már csak a hamu között lehet majd túrkálni 1-2 év múlva. Sajnos nem tudjuk biztosan melyik fog bekövetkezni…

https://www.portfolio.hu/gazdasag/finnorszag_nem_tart_ki_mindenaron_az_euro_mellett.169781.html

https://www.zsiday.hu/blog/mi%C3%A9rt-eshet-sz%C3%A9t-eur%C3%B3pa