Miért is vág az ECB?

Habár az év legidiótább jegybankja címet már januárban ki lehetett osztani a svájciaknak az árfolyamgát kinyitásának dilettáns kezeléséért, de azért az európai jegybank elmúlt pár éves működése is megér egy misét. Habár végül, jó egyéves szabadkozás után (nincs hozzá eszközünk, nem szabad megtennünk, stb.) nagy nehezen belátták, hogy talán meg kéne akadályozniuk az eurózóna szétesését, de a kamatpolitikában olyannyira késve reagálók voltak, hogy az már félelmetes.

2007 nyarán már lezártnak tűnt a kamatemelési ciklusuk, a világ elkezdett lassulni, komoly bankrendszerbeli problémák voltak, de őket nem érdekelte semmi, az árupiaci áremelkedéstől a legeslegvégén beijedve, inflációs veszélytől félve 2008 nyarán képesek voltak kamatot emelni (140 dolláros olajnál, gyakorlatilag a csúcson kezdtek rettegni az inflációtól az évszázad bankválságának közepén). Ennél csak az durvább, hogy ebből mit sem tanulva 2011 tavaszán pont ugyanezt előadták, szintén egy többéves olajárcsúcs környékén. (https://www.ecb.europa.eu/stats/monetary/rates/html/index.en.html). Most éppen a deflációtól paráznak, bár nem nagyon lehet látni, hogy miért, hacsak nem az olajáresés miatt. Úgy tűnik, az ECB viselkedésének modellezése elég egyszerű, meg kell nézni, hol vannak az olajárak: ha sokat mennek föl, akkor inflációtól félve kamatot emelnek, ha esnek, akkor deflációtól tartanak és vágnak. Most is ez lehet a helyzet, ugyanis a mögöttes inflációs számokat nézve érthetetlen, hogy miért kéne még negatívabba vágni a kamatokat és a QE mennyiségét növelni – márpedig ezek azok a lépések, amelyekre holnap számít a piac.

Nézzük meg az adatokat!

A maginfláció szépen emelkedik, már 1%-on áll, ami a legmagasabb érték idén, a szolgáltatásárak is 1,3%-kal növekednek, szintén a legmagasabb érték idén – semmi ok bármilyen drasztikus lépésre. Ennek ellenére további monetáris enyhítést terveznek. Értelmét nem látom, de azért annyit jól láthatóan elértek, hogy az euró szépen értékelődik le, és az állampapírhozamok mindenhol csúsznak negatívba. Már szinte ott tartunk, hogy nem azt kell keresni a befektetőnek, hogy min csinál pénzt, hanem azt, hogy min nem bukik. Lassan a magyar 1,35-ös alapkamat is „deep value”-nak tűnik…