Miért nincs igaza Matolcsynak?

A reaganizmusra alapuló kínálat-oldali (szerû) magyar gazdaságpolitika sok sebbõl vérzik.

A legfontosabb, hogy z ad-hoc törvénykezés, a voluntarizmus, a folytonosan, akár visszamenõleges hatállyal változó jogszabályok miatt összeomlik a beruházási kedv, ami a makroadatokon, statisztikákon jól látszik. Hiába alacsony az adó, ha nem tudjuk, hogy holnap is az lesz-e, esetleg azt, hogy mi vonatkozik tegnapra, és hogy módosul tegnapelõttre? Ez a legfontosabb probléma a jelenlegi magyar gazdaságpolitikával.

A másik, ami miatt bilentyûzetet ragadtam, ez a nagyon jó cikk, amit a beküldõnek köszönök, és egy fonyódi nyaralással jutalmazom:

https://www.nytimes.com/2012/03/18/business/marginal-tax-rates-and-wishful-thinking-economic-view.html?_r=2

Jó cikk Christina Romer-tõl, amiben azt foglalja össze, hogy az elmúlt évtizedekben nem nagyon bizonyosodott be, hogy az adóvágások nagyon tartósan és komoly mértékben megnövelnék a gazdasági potenciált és a növekedési ütemet. Viszont tény, hogy az adóvágások eredményeképpen jelentõsen megnõttek a vagyoni különbségek, ami társadalmi feszültségekhez vezet. Nyilvánvaló, hogy az amerikai eredményeket (amelyeket természetesen más közgazdászok vitatnak), nem lehet egyértelmûen lefordítani Magyarországra, az azonban bizonyosnak tûnik, hogy az adóvágás, az egykulcsos adó önmagában nem csodaszer. Jó gazdaságpolitikát nem wunderwaffe-ra, hanem kiegyensúlyozott, több szempontot is figyelembevevõ tervezésre lehet alapozni. Bár a miniszterelnök pár nappal ezelõtti parlamenti beszéde szerint mi, “liberális” közgazdászok nem értjük a unortodoxia zsenialitását, úgy vélem, hogy a hazai elképzelésekben semmi unortodox nincs, a legtöbb intézkedés könnyedén besorolható, gazdaságtörténeti elõképe is van, és mint említettem egyrészt a reagan-i “adóvágással bikázzuk be a gazdaságot” elméletre, másrészt viszont kissé populista, antikapitalista, multiellenes, szocialista intézkedésekre épít. Érdekes egyveleg, de az egyik lába a fenti cikk alapján valószínûleg sántít…

https://www.zsiday.hu/blog/mi%C3%A9rt-nincs-igaza-matolcsynak