Miért tart a piac a magyar csődtől, ha „dúskálunk” a pénzben?

Megjelent a Portfolion egy cikk a fenti címmel, amiben összeszámolják a magyar állam likvid eszközeit és a várható fizetési kötelezettségeket, ami alapján az jön ki, hogy a magyar állam – feltételektől függően – 2013 elejéig vagy akár a 2014-es választásokig is kihúzhatja IMF-csomag nélkül. Habár a számítás matematikailag helyes, azonban koncepcionálisan ugyanúgy és ugyanazért téves, mint a magyar kormányzat elképzelése. Nyilvánvalóan ezeket a számításokat a minisztérium is elvégezte és úgy vélik, hogy sokáig eltárgyalgathatnak, anélkül, hogy pénzre lenne szükségük.

https://www.portfolio.hu/deviza_kotveny/akk/miert_tart_a_piac_a_magyar_csodtol_ha_duskalunk_a_penzben.168129.html

Pedig valójában a kockázat nem az, hogy fizikailag elfogy a pénz. A tőkepiacok a percepciók változásán alapulnak, és ha kialakul az a hit, hogy a pénz (majd valamikor) elfogyHAT, akkor megindul a tőkemenekítés, ami azonnali és nagyarányú forintgyengülést okoz. Ez egyben azzal is jár, hogy a hazai bankrendszer a rossz hiteleken keresztül veszélybe kerül, gyorsan fizetésképtelenekké válhatnak ügyfelei. Tehát ha a hazai és külföldi befektetők elhiszik, hogy a pénz előbb vagy utóbb elfogy, akkor már jóval előbb elindítják a tőkemenekítést és ez bedöntheti a bankrendszert. Ezért nagyon veszélyes az időhúzásos török kártyát” játszani. A folyamat ugyanis nagyon gyors és a pozitív visszacsatolásokon keresztül gyorsulóvá tud válni. Ebből következően sokkal hamarabb be tudja dönteni az országot, mint ahogy a pénz fizikailag elfogyna. Hiába elég például a likvid tartalék mondjuk 2013 májusáig, ha egy hét múlva 320 egy hónap múlva 360 az EURHUF árfolyam, mert akkor azonnali intézkedések híján már nyár végéig is végveszélybe kerülhetünk a bankrendszer  problémáin keresztül.

Ezért téves a fenti számítás is. A hit ugyanis hamarabb fogy el, mint a pénz, és a tőkepiacokon a hit számít. Éppen ezért egy felelős gazdaságpolitika mindig a bizalom, a kiszámíthatóság, a hitelesség erősítésére kell, hogy törekedjen – és ez minden országra igaz természetesen, nem csak hazánkra. Ha nem így van, akkor a piaci bizalomvesztés egészen gyorsan és egészen váratlanul el tudja elsodorni, jóval hamarabb, mint ahogy azt a racionális matematika alapján gondolnánk…   

(megjegyzem azért, hogy a 2012-es és 2013-as költségvetés úgy tűnik hihető számokon alapul és fenntartható adósságpályán tartja az országot, tehát már önmagában, IMF-csomag nélkül is valóban elégséges lehet – ha a piac ezt elhiszi!)

Forrás: zsiday.hu