Mihez ért Trump?

Ha megnézzük Trump üzleti karrierjét, akkor két dologhoz ért: mások hasába lyukat beszélve meggyőzi őket bármiről – különösen saját zsenialitásáról –, illetve kölcsönpénzből hatalmas épületeket húz fel. Aztán persze az adósságot nem adja meg.

Az elnökké válás útján az első képességét kellett igénybe vennie, elnökként pedig valószínűleg a másodikat fogja kamatoztatni. Trump vállalkozásainak lényege, hogy részvényesektől, kötvényesektől, bankoktól vett fel annyi pénzt hitelbe amennyit csak adtak neki, majd mindenféle projekteket csinált belőle, természetesen úgy, hogy ő már az elejétől nagy pénzeket vegyen ki az egészből, elsősorban a „Trump” márkanév használatáért. Később gyakran kiderült, hogy a projekt nem életképes, a részvényesek és kötvényesek hatalmasat buktak, az adósság nem lett visszafizetve, de Trump addigra már nagyon is jól járt.

Trump, az új elnök ezt fogja csinálni valószínűleg a következő években is: annyi hitelt vesz fel, amennyit csak lehet, és grandiózus infrastrukturális projektekbe fogja nyomni: épületek, autópályák, vízerőmű, Nagy Fal, bármi, ami hatalmas és látványos. Ez egyébként pont az, amire sok közgazdász szerint szükség van a gazdaságok beindításához: infrastruktúra-fejlesztés állami eladósodásból. És úgy tűnik, a piacok pont ezt kezdték árazni. A nagy hitelfelvétel és költekezés eredménye valószínűleg növekedés és infláció lesz, valamint egy csomó állampapír kibocsátása. Nem csoda, hogy ma az amerikai 10 éves állampapírok hozama a tegnapi 1,8% körüli hozamról – bár reggel a nagy ijedelemben a hozam 1,7%-ra esett – már 1,95%-ra emelkedett.

Nem sokat tudunk arról, hogy mit fog csinálni Trump, de eddigi munkássága alapján a hitelfelvételhez és a kölcsönvett pénz grandiózus elköltéséhez nagyon ért. A piacok azt mondják, hogy ezt fogja elnökként is folytatni.

www.zsiday.hu