Mikor tolja be Japán az all-in-t?

Japán az 1989 karácsonyi buborék kipattanása óta komoly nehézségekkel küzd. Az államadósság világcsúcs szinteken van, a stimulusok húzd meg, ereszd meg módon zajlanak és nem érnek el komoly hatást, a kamatszint 20 éve nulla közelében, még sincs gyorsuló növekedés, inflációnak nyoma sincs, a társadalom elöregedőben, és nem igazán látszik, hogy az egész problémahalmazból bármikor is kijönnének (habár egy kollégám megjegyzése szerint szeretnénk mi is úgy stagnálni. mint a japánok :-). Az Abenomics az elejétől fogva gyanús volt, és összességében nem ért el hatásokat. Mivel Japán küzd legrégebb óta azokkal a problémákkal, amelyek most már részben az USA-t és Európát is érintik, valószínűleg nekik kellene végre egy igazán komoly lépésre elszánni magukat, és ennek talán van is valami jele. Ők mentek először bele a válságba, valószínűleg ők is szánják el először magukat egy igazán drasztikus lépésre.

Ben „Helicopter” Bernanke és Paul „Stimulus” Krugman is a japán miniszterelnök körül sürgölődik, és lehet hogy beszélgetéseiknek lesz valami hatása. A megoldás persze egyértelmű, de senkinek nem volt még mersze megtenni. Mivel a japán jegybank (BoJ) amúgy is éppen felvásárolja az államadósságot, és ha így halad, hamarosan a többségi tulajdonosa lesz ennek az adósságtömegnek, ideje lenne deklarálni, hogy a jegybank által felvásárolt állampapírok soha nem lesznek visszafizetve (pl. átalakítják őket nulla kamatozású, örök lejáratú kötvényekké), és a jövőben a jegybank által teremtett pénzből fog akkora költségvetési deficitet generálni Japán, amekkorára csak szükség van ahhoz, hogy ismét dinamikusan növekedjen a gazdaság és eltűnjön a defláció. Megszabhatnak pl. 4 vagy 5%-os inflációs célt, és addig felvásárolják az államadósságot.

Mondhatni, hogy a BoJ amúgy is felvásárolja az államadósságot, most az adósság egyharmadát birtokolja, és ez igen gyorsan nő:
www.boj.or.jp
www.nationaldebtclocks.org

Ám nagyon nagy változás lenne, ha kimondásra kerülne, hogy ez az adósság tényleg sosem lesz visszafizetve, és a japán kormányzat nem kellene, hogy a költségvetési deficittel foglalkozzon, nyugodtan költhetne.

Azt gondolom, hogy jó esélye van, hogy deklaráltan beindul a helikopterpénz időszaka Japánban valamikor a következő években. Ha ez megtörténik, akkor az hatalmas változásokat fog okozni a befektetői gondolkodásban nem csak Japánban, hanem az egész világon. Amikor ez bekövetkezik, az egy igazi Big Bang lesz, onnantól mindenki másként tekint majd a világra. Ez valószínűleg a hosszú kötvények árfolyamának gyors összeomlásához, és a részvények fellendüléséhez fog vezetni – amikor bekövetkezik.

www.zsiday.hu