Milliomos takarítók

Gondolná, hogy Magyarországon százmilliós megtakarítással rendelkező emberek 6000 Ft-os munkadíjért végeznek takarítói és mosodai feladatokat? Elképedtem, amikor több privát banki ügyfelemmel beszélgetve szembesültem ezzel.

A helyzet úgy alakul ki, hogy először az ügyfél (aki rendelkezik jellemzően egy-két családi használatú házzal vagy lakással, és százmillió forintot meghaladó pénzügyi megtakarítással) elégedetlen lesz az alacsony hozamkörnyezettel. Akikkel én beszéltem, azok az elmúlt egy év alatt vásároltak egy vagy kettő belvárosi lakást, jellemzően 50 millió forint körüli darabáron, amelyet idén az interneten kezdtek rövid távra kiadni fiatal turistáknak.

Ezután szembesültek vele, hogy egy mosatás 6 ezer forint és egy takarítás is hasonló költség. Mindez összesen pedig százezres tétel havonta. Így persze már nem tűnt elég nyereségesnek az új „vállalkozás”. Egy komplexebb ingatlan-menedzser szolgáltató igénybevétele is fájó kiadásnak tűnt. Végeredményképp tehát, maguk húzzák át az ágyneműt, mosnak és sörösüvegeket pakolásznak. Ezzel megspórolva maguknak a 6 ezer forintokat. Egyaránt beszéltem férfi és női ügyfelekkel is, akik szemrebbenés nélkül végzik el ezeket a feladatokat, hiszen saját vállalkozásukat működtetik általa.

Érdekes, ha ugyanezeknek az embereknek egy éve azt mondtam volna, hogy van-e kedvük pár ezer forintért takarítói állást vállalni részeg, német egyetemisták maradványainak felmosására, akkor többet szóba sem akartak volna állni velem. Most pontosan ugyanezt a munkát végzik. Csupán a saját egyik zsebükből teszik át a munkadíjukat a másik zsebükbe. Furcsa dolog az emberi psziché, no meg a nulla kamatok okozta lázálom.