Milyen látványos jelenségeket produkál a Hold 2020-ban?

Az idei év egészen különleges lesz, mivel 2020-ban négy holdfogyatkozás és két napfogyatkozás is észlelhető lesz a Földről.

Holdfogyatkozás akkor következik be, amikor a Hold a Föld körüli keringés során, a Nap felől nézve pontosan a Föld mögött halad el. Ahogy a Hold a Föld árnyékába belép, a teliholdból egyre nagyobb részt takar ki, és mivel a Föld nagyobb, mint a Hold, akár az egész Hold is elsötétülhet, ez a teljes holdfogyatkozás. Ha a Hold az árnyékzóna szélén halad el, akkor részleges holdfogyatkozásról beszélünk.

A holdfogyatkozások telihold idejére esnek, és a Föld éjszakai oldaláról látszódnak, onnan ahol éppen éjszaka van. Az idei első holdfogyatkozás időpontja január 10. Ez egész Eurázsiából látszódott, Magyarországról is a kora esti órákban. A fogyatkozás nem teljes: bár a Föld majdnem az egész Holdat kitakarja, egy vékony csík a legnagyobb fedés idején is világos marad a Hold északi pólusánál.

A második, június 5-i részleges holdfogyatkozás ugyancsak a koraesti órákban lesz látható Magyarországról. A harmadik, július 5-i részleges holdfogyatkozásról itthon lemaradunk, mert Budapestről nézve lemegy a Hold és feljön a Nap, mire az egész elkezdődik. Az amerikai kontinensről azonban jól megfigyelhető lesz az éjszaka közepén. Ugyanígy lemaradunk a negyedik, november 30-i holdfogyatkozásról is, ami legjobban a Csendes-óceánról lesz megfigyelhető.

A nap és holdfogyatkozások párban járnak, és fél hónap eltéréssel következnek egymás után. Az idei első napfogyatkozás június 21-én lesz, csaknem két héttel a június 5-i holdfogyatkozás után, és két héttel a július 5-i holdfogyatkozás előtt.  Mivel a Hold 27 és ⅓ nap alatt kerüli meg a Földet, ezért két hétre van szüksége ahhoz, hogy a (Nap irányából nézve a) Föld mögül a Nap és Föld közé kerüljön, és újabb két hétre, hogy megint a Föld mögé jusson.

A június 21-i napfogyatkozás során, a Hold olyan messze lesz a Földtől, hogy nem tudja teljesen eltakarnia a Napkorongot, az még a legnagyobb fedés esetén is kilátszik a Hold mögül, egy vékony gyűrűt alkotva. Ezt a jelenséget gyűrűs napfogyatkozásnak nevezzük. Ez a gyűrű a Földről nézve csak egy 20 km széles sávban észlelhető, Közép-Afrikától az Arab-félszigetet, Pakisztánt, és Indiát érintve vonul Kínáig. Ezen a sávon kívülről részleges napfogyatkozás észlelhető, a sávtól távolodva a Napnak egyre kisebb részét takarja ki a Hold, számos helyről – így Magyarországról – nem is lesz észlelhető. A december 14-i teljes napfogyatkozásnak Chilében és Argentínában örülhetnek majd, mi erről is lemaradunk.

Bár részleges holdfogyatkozások lesznek az elkövetkező évtizedben is szép számmal, de a következő teljes, ráadásul Magyarországról is látható holdfogyatkozásra, amikor az éjszaka közepén a telihold teljesen elsötétül, majd újra kivilágosodik, legközelebb 2029. december 20-án kerül sor.

HOLD rovat