feb.
19
2015

Minden átalakul

(…) Végzetesen megcsappant a Quantis IM nevű társaság által kezelt vagyon, hat alap megszűnik, a cég partnert keres.  De milyen jövőt szán az anyavállalatnak, vagyis az osztrák és szlovák érdekeltség felé nyitó Quantis Holding (egykor Brokernet) pénzügyi közvetítő csoportnak a többségi tulajdonos Kostevc Péter?

Kardinális változások előtt áll a Quantis Csoport alapkezelő cége, a Quantis Investment Management. A társaság egykoron 100 milliárd forint közeli összeget is kezelt, ám cikkünk írása idején már csak 6 milliárd körüli volt a vagyon. A korábbi biztosítói partnerek közül a CIG és az Uniqua már elvitte a pénzét a cégtől, utolsóként még a Generali tart ki, ő hagyott még pár száz milliónyi pénzmagot a Quantisnál. A maradék gyakorlatilag a csoport privát banki szolgáltatója, a Quantis Alpha vagyonának egyik fele, e társaság a Quantis-alapok mellett a Fidelity, a JPMorgan, a Franklin Templeton és az Aberdeen alapjait is aktívan használja.  A Figyelő információi szerint az alapkezelő már reagált a vagyonvesztésre: a múlt pénteken hat, alacsony befektetési állományú saját alap kivezetéséről döntött, a megmaradtakban kezelt vagyon sorsáról pedig a hazai és nemzetközi alapkezelőkkel egyeztet.
A felek totoktartást fogadtak, de Ertl Pál, a Quantis Holding Zrt. Vezérigazgatója (korábban Uniqua, majd Netrisk) annyit elárult, a tárgyalások egyik célja, hogy a privát banki ügyfelek a becsukottak helyett 50-60 új alap közül válogathassanak. A vezérigazgató egy együttműködő partner már nevesített is, a Concorde Alapkezelő termékei 2015 első negyedévében bekerülnek a Quantis Alpha kínálatába, Nagy kérdés ugyanakkor, hogy mi less magának a Quantis IM-nek a sorsa. Ertl Pál elmondta: időszerű a befektetési üzletág átállítása az alapkezelői modellről a Quantis Alpha égisze alatt működő „investmentbutikká”. Vagyis a Quantis IM teljes bezárása is racionális döntés lehet, de a vezérigazgató szerint ez azon múlik, hogy a jelenlegi tárgyalások a potenciális partnerekkel hova vezetnek.
Azt már tudni lehet, hogy Sárándi Ákos, a Quantis IM vezetője hamarosan távozik a cégtől, és elegendő kezelt vagyon nélkül valószínűleg az alapkezelés nem működtethető gazdaságosan lehet üzemelni. (…)

Forrás: Figyelő – 2015. február 19.