„Mindenbuborék”

A 2000-es év körüli „Dotcom buborék” majd a 2008-as „hitelbuborék” után terjedő új név a 2017-es „Mindenbuborék”. Találó elnevezés, hiszen az elmúlt években maga a pénz veszítette el értékét. A pénz ára a kamat, amely jelenleg nulla. Ennek következtében pedig, ha a pénz valaha visszanyerné részben az értékét, akkor szinte minden eszköz jelenlegi árát utólag buborékként emlegetnénk.

  • Mutogathatnánk unokáinknak a panelházak helyét, melyek a Mindenbuborék után 50 évvel lettek lebontva, mégis a Mindenbuborék idején az emberek képesek voltak 25 évnyi megtakarításukat kifizetni értük.
  • Mesélhetnénk, hogy milyen sok kriptovaluta létezett. Az ő idejéből nézve nyilván érthetetlen lesz, ki gondolhatta komolyan, hogy 100 féle különböző digitális pénzzel akar majd a jövő embere fizetni.
TOP 10 piaci kapitalizációval rendelkező kriptovaluta
1. Bitcoin
2. Ethereum
3. Bitcoin Cash
4. Ripple
5. Dash
6. Lightcoin
7. IOTA
8. Ethereum Classic
9. Monero
10. Cardano
Forrás: Coinmarketcap.com
  • Szégyenkezve emlegethetnénk, hogy hogyan jártunk, amikor azt hittük, ha egy akkori miniszterelnök jó barátja beszáll egy cégbe, akkor a cég kistulajdonosai csakis multimilliomosokként jöhetnek ki az üzletből.
  • Sétálgathatnánk a befejezetlen betontorzók között, amelyek építéséhez addigra találtak végre munkaerőt, mikorra már nem találtak olcsó hitelt (sem a beruházók, sem a potenciális lakásvásárlók).
Építőipari árváltozások 2016. év közepéhez viszonyítva százalékosan
Személyi jellegű kiadások Budapesten 
segédmunkás 20%
betanított munkás 25%
szakmunkás 35%
termelésirányító, műszaki vezető 37%
létesítményfelelős (projektvezető) 40%
Forrás: ÉVOSZ
  • Megmutathatnák, melyik lakást vettük azzal a felkiáltással, hogy „az unokám majd itt fog lakni, de addig is kiadom”. Nem is sejtve, hogy a ritkán megtalált bérlők mennyire lelakják majd a helyet, az unoka meg nem is Magyarországon megy egyetemre.
  • Nehéz lesz majd megértetni vele, hogy 2007-ben az 1500 pontot elérő amerikai tőzsdeindex szuper lelkesedéssel töltött el minket, és óriási vagyont éreztünk a zsebünkben tőle. Egy bő évtizeddel később viszont az 1800 pontot is tragikus mélységként éltük meg, hiszen addigra már mi a 3000-ről ábrándoztunk.
Az S&P500 index elmúlt 15 éve (Forrás: Finance.yahoo.com)

Az S&P500 index elmúlt 15 éve (Forrás: Finance.yahoo.com) 

  • És persze szidhatjuk az államot, hogy mindenre a legrosszabbkor, megkésve reagált. Mint talán most a dán kormány, amely 8 évnyi tőzsdei emelkedés után kezdi tervezni, milyen adókedvezményekkel ösztönözhetné az embereket arra, hogy sok részvényt vegyenek a parlagon álló bankbetétjeikből.

Mindenkinek meglenne a saját mesélnivalója. Persze csak akkor, ha a pénz valaha is visszanyerné részben az értékét. Vagyis kamatot kellene fizetni érte.