Mindenevők voltak a nagy részvényalapok

Az OTP Alapkezelő, a Budapest Alapkezelő és a Concorde Alapkezelő által kezelt alapok éves beszámolóiból kiderül, hogy a szűkös magyar piacon a nagyobb alapok szinte minden részvényből tartottak viszonylag nagy mennyiséget. A két nagybank alapkezelőjének alapjaiban gyakorlatilag az összes, valamennyire is likvid tőzsdei részvény fellelhető volt, sőt néha teljesen illikvid papírok is feltűntek a színen.

Vélhetően a kezelt vagyon nagysága tehette indokolttá, hogy a Budapest és az OTP Alapkezelő hazai részvényeket is tartó befektetési alapjaiban gyakorlatilag az összes, valamennyire is likvid papír megtalálható volt év végén a BÉT választékából. A csúcsot az OTP Paletta nevű alapja tartja, amely a jelek szerint gyakorlatilag az összes, első kategóriás részvényből tartott portfóliójában, több mint 25-féle részvény színesítette. Nem maradt le sokkal az OTP Quality sem, hiszen ugyanennyi papír volt megtalálható benne, igaz, neki a Palettától eltérően nem jutott Nokia-részvény, amely persze nem BÉT papír, ugyanakkor társához hasonlóan igencsak nagy tételben volt BIF-részvénye. (A képhez hozzátartozik, hogy mindkét alapnak eladási opciója is van ezekre a BIF papírokra.)

A Budapest Alapkezelő alapjai is mindenevőnek bizonyultak, a Budapest Vegyes Alap 22, a Budapest Növekedési 24-féle részvényt tartott. A Növekedésiben a legnagyobb súllyal – némileg meglepő módon – a Mezőgép szerepelt, a gépipari társaság papírjaiban való bizalmat jelzi, hogy árfolyamértéken több volt belőlük tavaly év végén bármelyik blue chipnél. (A Budapest Alapkezelő egyébként éppen a szűkös hazai kínálat miatt tavaly részben Lengyelország és Csehország tőzsdéi felé nyitott.)

A Concorde Alapkezelő a jelek szerint egy kissé válogatósabb volt, Részvény elnevezésű alapja 16, a Concorde 2000 pedig 12-féle papírt tartott. A Budapest alapokhoz hasonlóan azonban a portfólió legfontosabb elemei itt sem a blue chipek voltak, hanem kisebb, kevésbé likvid papírok, mint például a Brau, a Prímagáz és az Émász.

Az alapkezelők az idén sorra vezetik át az új tőkepiaci törvény enyhébb befektetési szabályait alapjaik kezelési szabályzataiba, aminek következtében mostanában már egyes részvényekbe tőkéjük 10, a likvidebbekbe 15 százalékát is befektethetik. Így a kisebb papírok jelentősége számukra csökkenni fog.

L.A.

Forrás: Napi Gazdaság – 2002. május 13.