Mint az állatok… (új befektetési alap a Concorde Alapkezelőtől)

Szokatlan helyszínről, az Állatkertből jelentkezünk, ahol a Concorde Befektetési Alapkezelő Rt. mutatta be nekünk legújabb termékét, a Concorde VM Abszolút Származtatott Befektetési Alapot.

Szabó László a furcsa helyszín indoklásával kezdte: elmondása szerint sokszor az egész tőkepiac állatkerthez hasonlítható, nem is beszélve a hagyományos szimbólumokról, a bikáról és a medvéről. Van azonban a helyszínnek még egy oka: az alap tanácsadója nem más, mint a Vakmajom Team, aki értelem szerűen szintén egy állatról kapta a nevét.

Szabó László szólt néhány szót a szakmát régóta foglalkoztató alapkérdésekről, vitákról, így megemlékezett a benchmarking és az abszolút hozam szemléletek ellentétéről is, röviden ismertette a hedge fundok mára 1000 milliárd dolláros iparággá alakult miliőjét, valamint nem feledkezett meg felhozni a fundamentális és a technikai elemzés sokszor feszítő ellentétét.

Az Concorde Alapkezelő vezetője felhívta a figyelmet arra, vannak akik optimisták a BUX jövőjével kapcsolatban és vannak, akik pesszimisták, de szinte mindenki egyet ért ma abban, hogy lényegesen nehezebb lesz pénzt keresni a magyar piacon a következő két évben, mint az elmúlt kettőben. Ha netán mégis esésre kerülne azonban sor, úgy a magyar alapok vásárlóinak nagy része bajba kerülhet, mivel itthon a legtöbb alap long only alap, ami annyit jelent, hogy csak long pozíciókat vehet fel, így eső piacban esélytelen lesz a hozamszerzés.

A fenti ellentétpárok megvitatása után SzabóLászló levonta a konzekvenciát: jelenleg nincs, eddig nem volt olyan alap a piacon, mely kellően kihasználná a piaci eszköztárat a hozamszerzésre, így született meg az új Concorde alap.

Az alap abszolút hozamot céloz meg, mégpedig az infláció felett 5-10 százalék többlethozamot, ezen hozam eléréséhez pedig ugyanúgy használja a technikai elemzés eszköztárát (Vakmajom Team), mint a fundamentális elemzés vívmányait (Concorde Alapkezelő). Szinte egyedülálló újítás Magyarországon, hogy az alapkezelők short pozíciókat is felvehetnek, így akár eső piacban is van lehetőség profitszerzésre. Az alapra jellemző még, hogy piaci átlagot meghaladó kockázatot hordozó pozíciókat csakis igen vonzó hozampotenciál esetén hajlandó felvenni, így ha az alapkezelők nem látnak (a fenti szempontok alapján) jó befektetést, inkább alacsony kockázatú eszközökbe fekteti a jegytulajdonosok pénzét.

Forrás: Portfolio.hu – 2005. október 11.