Mire számítanak a guruk 2015-ben?

Az óév végén, illetve az új év elején mindig megkérdezik a milliárdos befektetőket, mi a véleményük a piacokról. Összeszedtük, mit várnak 2015-től az olyan nevek, mint Bill Gross, Mark Mobius, David Tepper vagy Jeffrey Gundlach.

Bill Gross    Forrás: Jannus CapitalBill Gross („Kötvénykirály”) szerint „a régi szép időknek már vége”. A Janus Capital oldalán megjelent „Idus” című kitekintőjének már az elején találunk egy baljós piaci várakozást: „Amikor az év véget ér, sok eszközosztály teljesítménye mellett látunk majd negatív hozamadatokat. A bikapiac végét felismerni majdnem lehetetlen feladat, és ez az egyetlen oka annak, hogy a legtöbb piaccal foglalkozó még nem tette ezt meg. (…) Mindazonáltal most jön el az ideje, amikor fel kell ismerni, a király meztelen.”

A múltat a következőképpen látja: „Adósság-szuperciklus címkével vonul be a banki hitelek elemzőinek történetébe ez az időszak. (…) Az addicionális és az olcsó hitelek ereje gazdasági növekedést és piaci emelkedést okozott 1981 óta.”
Viszont mára az alacsony kamat miatt a befektetők alternatívát kezdenek keresni. Nem azonnal, de eljöhet az a pillanat, amikor a befektetéseken már csak jelképes vagy nulla körüli hozamot lehet elérni, ráadásul mindezt arányaiban csak magas kockázat mellett. Ebben az esetben azonban megszűnhet az adósság-szuperciklus. A központi bankok nincsenek felkészülve a nulla kamatra. Ilyenkor a hitel úgy működik, mint a készpénz, és elveszti multiplikatív hatását és leáll a rendszer. És akkor sok eszközosztály hozama negatívvá válik.
2015-re a jó tanács Bill Grosstól: „Legyél óvatos, 2015-ben alacsony megtérülés várható. A kockázatvállalás ideje elmúlt.”

Jeffrey GundlachJeffrey Gundlach sem különösen optimista az amerikai részvénypiacok tekintetében. Véleménye szerint a Fed elkezdi a kamatemelést, ami akár ellentétes hatást is kiválthat: azaz a hosszú távú kötvényhozamok tovább csökkenhetnek. Ráadásul mindenki aggódik a mennyiségi lazítás (QE) vége miatt. Az eddigi lazítások segítették a piacokat, aminek most vége szakad. Az erősödő dollár és a relatíve magasabb hozamok pedig csak az amerikai kötvényeket teszik vonzóvá külföldi befektetők számára.
Rengeteg tényező fenyegeti a tőzsdéket: a feltörekvő piacok lassulnak, Görögország és Oroszország a csőd szélén táncol, ráadásul Oroszország egy geopolitikai feszültség közepén van. Japán pedig vívja a háborúját a saját devizájával (jen). Mindezek mellett a német kötvények még mindig olyan keresettek, hogy akár negatív hozammal is ott parkoltatják a befektetők a pénzüket.
Konkrét számokat is megnevezett a Barron’s oldalán megjelent cikkben: 2015-ben a tízéves amerikai kötvényhozam modernkori mélypontján 1,38 százalékra esik, az olaj pedig egészen 40 dollárig zuhanhat.
Még egy negatív tényre felhívja a figyelmet: „A nyersanyagárak a 2009-es mélypontjukra estek, ami a válság legalja volt. Nyilvánvalóan valami biztosan nincs rendben a globális gazdaságban.”

David Tepper Forrás: CnbcEzzel szemben David Tepper jó évet jósol 2015-re. Szerinte például a S&P 500 nincs félreárazva, de ennek ellenére még további 8-10 százalékos emelkedést vár. A CNBC-nek adott interjúban kifejtette: „Ez nem az óvatoskodás ideje. Élvezd az emelkedést.” Tehát nem késő beszállni. „Az emberek mindenhol reagálnak a deflációra. És az első dolog, ami a deflációs harc közben felmegy, az eszközök ára.” Tepper eszközmegosztásában 70-80 százalék emelkedésre játszó részvénypozíció. Később 2015-öt 1999-hez hasonlította. Ekkor már túl voltunk az orosz válságon és az európai lazításon.

Mark Mobius sem hazudtolja meg önmagát. Véleménye szerint 2015-ben is a feltörekvő piacok lesznek a globális növekedés motorjai. Természetesen a feltörekvő piacok is eltérően fognak teljesíteni 2015-ben. Míg Oroszország és Brazília lassul, addig Kína és India vezetésével Ázsia tovább emelkedhet. Mobius abban hisz, hogy mind Oroszország, mind Brazília tJeffrey Gundlachalpra fog állni. Ráadásul Kínában, Indiában, Indonéziában, Mexikóban és Dél-Koreában reformok zajlanak, amik előrelendíthetik ezen gazdaságok szekerét. A gazdasági szerkezet átalakításánál azt a célt tűzik ki, hogy az export és a magas beruházás igényű modell helyett a hangsúlyt inkább a fogyasztói keresletre helyezik át. Az elmúlt időszak tőzsdei felívelései ellenére a fejlődő országok még mindig nagyon kecsegtető befektetési lehetőségeket biztosítanak. Kifejezetten akkor, ha figyelembe vesszük a rendkívül alacsony kötvény-, illetve betéti kamatokat, amelyek a fejlett gazdaságokat jellemzik. Azonban a határon átívelő befektetések addicionális kockázatok is rejtenek: semmiképp sem szabad megfeledkezni az árfolyam- és a politikai kockázatról, valamint az alacsonyabb likviditásról.

Ha végignézünk a fenti véleményeken, találhatók közös pontok. Ilyen, hogy elismerik, hogy jelenleg bikapiac érvényesül, de ennek egyszer vége fog szakadni. Az első két idézett pénzügyi guru szerint ez még ebben az évben megtörténik. Ráadásul Bill Grosson kívül mindenki kitért az orosz helyzetre. Tehát mi is várható idén? Egy ideig biztosan emelkednek a piacok, ami vagy kitart az egész évben, vagy az év második felében csökkenésbe csap át.