Mit gondolnak a profik a jelenlegi helyzetről?

Az elmúlt napok jelentős piaci mozgása kapcsán a hazai intézményi befektetők vegyes megítéléssel vannak a jövőt illetően. Miközben Pintér András, az IEB alapkezelője szerint a régió jól jöhet ki a jelenlegi helyzetből, a hazai piac azonban csak a szárnyvízen evickélhet, addig Móricz Dániel, a Concorde Alapkezelő munkatársa szerint a világ nem tudja majd függetleníteni magát az amerikai folyamatoktól, melyek egyelőre nem festenek túl biztató képet. Honics István, az OTP alapkezelője úgy gondolja, hogy jelenleg hosszú távon már jó vételi lehetőségek kínálkoznak, még akkor is ha recesszió következik be…

„Ha Amerikában nagy baj van, nem ússza meg a világ többi része sem, hiszen a világ GDP-jében nagy súlya van az USA-nak, mely miatt nem tudja függetleníteni magát a többi régió az ott zajló folyamatoktól. Látni kell azt is, hogy bár sokszor temették már az amerikai fogyasztókat, akik mégis talpra tudtak állni, ám most nehéz helyzetbe kerültek a dráguló energia- és élelmiszerárak, valamint az ezzel párhuzamosan nehezedő hitelfelvételi lehetőségek miatt. A fentiek miatt nehezen indokolható, hogy a részvénypiacok viszonylag jól viselik mindazt, amit az USA gazdasága tükröz.”

Az alapkezelő meglátása szerint, bár a befektetők a Fed kamatcsökkentéseiben látják a felmentő sereget, ám az amerikai jegybank szerepét betöltő intézménynek nincs könnyű dolga, hiszen jelenleg globális inflációs nyomás van, melyet nekik is szem előtt kell tartaniuk, így csekély az esély arra, hogy a 6-7 évvel ezelőttihez hasonló mértékű vágás(sorozat)ra kerüljön sor a közeljövőben.

Mindezek alapján Móricz szerint ugyan nem indokolt, hogy a piacok új csúcsra menjenek. A fentiek kapcsán elmondta, hogy látni kell a régió szintén nem tudja magát függetleníteni a kinti folyamatoktól, így amennyiben ott újabb mélypontok következnek be – melyre szerinte könnyen megvan az esély –, úgy itthon is eséssel kell majd szembenézniük a befektetőknek.

A régiós piacok közül a hazai relatíve a három közül a legolcsóbbnak tekinthető jelenleg, azonban igen gyenge, melyet pedig nem szeretnek a befektetők, ha nagy baj van a világban. Pozitívum ugyanakkor, hogy viszonylag alulsúlyozottak voltunk a külföldi portfóliókban, így ez a jövőben kedvező hatással lehet.

Egyedi papírokat nem kívánt kiemelni Móricz, ugyanakkor elmondta, hogy a jelenlegi helyzetben meglátása szerint inkább a nagyobb, jobb fundamentumokkal rendelkező részvények (blue-chipek) vészelhetik át jobban a helyzetet, mint a kisebbek, melyeket eddigi emelkedésükben jórészt valamilyen hit vezérelt. Utóbbiak jóval nagyobb kockázatot hordoznak magukban.

Forrás: Portfolio.hu – 2007. november 29.