MIT KÍVÁN A MAGYAR NEMZET(I BANK)?

Alacsony kamatokat és gyenge forintot. Ez a két fő célkitűzésük van. Az infláció mellékszereplő a történetben, és az is marad még jó sokáig. Az MNB, mint a Kormány kinyújtott keze, fő feladatának a magyar gazdaság neomerkantilista-ázsiai mintákon alapuló exportorientált újraiparosítását tartja és ezt kívánja támogatni. Ehhez olcsó hitelt kell nyújtani a vállalkozásoknak és kellően gyenge devizát, hogy versenyképesek legyünk a világpiacokon.

Az alacsony kamatszintet már sikerült megvalósítani, és mint többször is leírtam, az MNB-nek nagyon fájna, ha kamatot kellene emelnie (lakossági átkonvertált jelzáloghitelek, NHP, kamatswapok, stb.), tehát ha teheti, nem fog. Komolyan vehetjük azt a mondásukat, hogy tartósan alacsonyan kívánják tartani a kamatszintet a jelenlegi 1,35%-os árfolyamon. Sőt, az sem kizárható, hogy tovább kell vágniuk. Az MNB másik fő célkitűzése ugyanis a gyenge forint. Az exporttámogatás mellett ennek az az oka, hogy a devizatartalékán akkor tud (nemzetgazdaságilag persze ez nem valós, csak számviteli) profitot realizálni az MNB, ha gyenge a forint (ez a nyereség meg ugye kell az alapítványos bulihoz). A régen megvett eurót ugyanis annál nagyobb nyereséggel tudja eladni, minél gyengébb a forint. Emiatt is fontos a gyenge, és ami szintén fontos, évről évre szép lassan gyengülő forint.

Ugyanakkor a KKEU-régió fellendülése (ez szerintem is Európa új motorja lehet, lásd pl: alapblog.hu), a hazánkba özönlő EU-s pénzek és a pozitív folyó fizetési mérleg miatt a forint gyengítése nem olyan könnyű. Lehetséges, hogy még a jelenleginél is alacsonyabb kamatra lesz szükség a további gyengítéshez. Ha a forint tartósan beerősödne, az MNB újra a kamatvágások útjára fog lépni, efelől ne legyen kétségünk.

Az is valószínű, hogy az MNB az infláció esetleges megugrását viszonylag passzívan fogja tűrni, és hacsak nem durvul be a helyzet (4-5%-os, láthatóan tartós inflációs nyomás), nem fogja zavarni, ha megugrik az infláció, sőt még örül is neki. Hiszen az állampapírokba terelt bankok és lakosság, valamint külföldiek vagyonát így lehet a legkönnyebben elvenni: elinflálással, negatív reálkamatokkal. És így tudhat Magyarország adósságállománya szépen csökkenni is (a GDP-hez képest), ami szintén fontos célkitűzés.

Ez piacilag azt kellene, hogy jelentse, hogy tartósan alacsonyan maradnak a rövid oldali hozamok, de az inflációs veszély miatt meredek a hozamgörbe, ami még meredekebbé is válhat, ha egyértelművé válik mindenki számára az, hogy az infláció az MNB-t annyira nem zavarja. Így elég nehéz lesz pénzt keresni a magyar kötvénypiacon, mert ugye a rövid oldal negatív reálhozamot fog biztosítani, a hosszún van “carry” (+rolldown, pl.: www.forbes.com), de elég nagy az árfolyamkockázat. Az eurós kötvényeken meg nem biztos, hogy keres az ember, mert szerintem a forint gyengítése igencsak nehézkes lehet, nem biztos, hogy menni fog.

Fel van adva a lecke…