Mitől Tesla az MNB?

A Párbeszéd a gazdaságról című műsor tegnapi adásában Bartha Lajos, az MNB pénzügyi infrastruktúrákért és bankműveletekért felelős ügyvezető igazgatója, valamint Szabó Dávid, a HOLD alapkezelője beszélgettek a változó fizetési rendszerekről. Az alábbiakban kiemeltük a főbb pontokat, a cikk alján pedig meghallgatható a teljes beszélgetés videófelvétele.

A beszélgetés hanganyagát megtalálja a Soundcloudon: 1. rész és 2. rész. Az ún. podcast kiváló szórakozás futás, kerékpározás és dugóban ülés közben is, mindenkinek csak javasolni tudjuk.

A pénzügyi szektor egy sok okból bebetonozott, a versenytől részben megkímélt szektor, ahol sem a szereplők, sem a technológia nem változott az elmúlt évtizedekben annyit, amennyit kellett/lehetett volna. Jól szemlélteti a verseny korlátait Magyarországon, hogy szemben más szolgáltatások piacával itt milyen ritka a szolgáltatóváltás.
Ebben azonban éles váltást hozhat majd a fintech forradalom és a Magyarországon idén bevezetett új pénzforgalmi szabályozás, amely teljesen új szereplőket enged majd be erre a piacra.

Forrás: EKB, MNB, HOLD

Közgazdaságilag az egyértelműnek látszik, hogy az elektronikus tranzakciók szerepének nőnie kell, mert lényegesen alacsonyabb a társadalmi költségük. Skandináviában az elektronikus/készpénzes fizetés aránya 80-20%. Magyarországon ez az arány fordított, így rengeteget lehet javulni e téren. Ennek egyik korlátja a tranzakciós adók, amelyek az elektronikus fizetést büntetik.

Forrás: MNB, HOLD
Forrás: MNB, HOLD

Ha a Bitcoin nem is, de a blokklánc elképzelhető, hogy meg fog jelenni a következő generációs fizetési módszerekben, ezen már a jegybankok is dolgoznak.

A kriptodevizák nem leváltani fogják a jelenlegi „ránk kényszerített” rendszert, hanem egy alternatívát nyújtanak. Mindkét rendszernek meglesznek a maga kockázatai, amelyek különbözőek lesznek, így választhatok, hogy melyiket fussam. Ehhez a változó világhoz majd a szabályozóknak is alkalmazkodniuk kell.

Bankszámla a jövőben is lesz. Ami változni fog, hogy kitől és milyen szolgáltatásokat kapunk vele. Ezen lendít majd nagyot a már említett szabályozás-változás.

Forrás: MNB, EKB, HOLD
Forrás: MNB, EKB, HOLD

Amikor az új elektronikus fizetési rendszerekről beszélünk, akkor nem hallgathatunk arról, hogy ez a felügyelő szerveknek (például az államnak) mekkora ellenőrzési hatalmat ad a kezébe. Ugyanakkor a magyar példa azt mutatja, hogy a központi fizetési rendszer adataival eddig sem élt vissza senki.

Az azonnali fizetési rendszer Európában is hamarosan el fog indulni. Magyarország azért jár előrébb, mert szemben a nyugati gyakorlattal, itt a felügyelet kötelezte a bankokat a csatlakozásra.


Az Inforádióban elhangzott adást teljes egészében meghallgathatja és megnézheti az alábbi felvételeken:

A Párbeszéd a gazdaságról sorozat korábbi részeit itt olvashatja.