Moral hazard

Avagy erkölcsi kockázat: amikor a kockázatvállaló egyre egészségtelenebb mértékben kockáztat, hiszen tartania nincs mitől, úgyis lesz valaki, aki segít, ha baj van.
Jelenlegi, folyamatosan fokozódó elburjánzása talán az 1990-es évek közepén kezdődött a Tequila-válsággal. Ekkor Mexikó került – a fejlődő országok esetén szokásosnak mondható – hitel őrület, majd összeomlás után egy deviza leértékeléssel és tőkemeneküléssel járó válságba. Erre az Egyesült Államok úgy érezte, hogy az lesz a legjobb megoldás, ha beállnak kezesként a mexikói kötvények mögé. A hivatalos magyarázat a csökkenő Mexikóba irányuló export, politikai instabilitás és annak nyomán megugró illegális bevándorlás hármas körül tömörült, de valójában nehéz ezt nem a Mexikóban üzletelő amerikai bankok kimentéseként elkönyvelni.
Ez nőtte ki magát aztán többek közt a 2008-2009-es válság kezelésévé, ami megmutatta, hogy már kevés dolog van, amit nem lehet megtenni az adófizetők pénzén a bankokért gazdaságért. Ez a kevés fogyott tovább, ahogy az amerikai banksegélyező QE-ből mindent segítő európai lett. Nehéz lehet ezt überelni, de úgy látszik, a Bank of Japannak sikerül.

Ez a Bloomberg cikk arról szól, hogy a japán jegybank a folyamatos értékpapír (jelen esetben részvény) vásárlásai nyomán már a Nikkei 225 részvényindex vállalatainak 90 százalékában tartozik a tíz legnagyobb részvénytulajdonos közé. De számomra riasztóbb a következő üzenet: a piac szinte tényként kezeli, hogy mivel a Nikkei 225 idén már 8,4 százalékot esett, ezért a BoJ tovább növeli részvényvásárlásait, hiszen szükség van a befektetői bizalom helyreállítására.

Van egy klasszikus, közgazdasági körökben sokat emlegetett példa. Az erdőtüzeket Kanadában sem szerették. Még a legkisebbeket sem. Úgyhogy mindent megtettek elkerülésükért. Ennek az lett az eredménye, hogy az az aljnövényzet, amit amúgy a gyorsan múló erdőtüzek rendszeresen irtottak volna, úgy megerősödött, hogy amikor aztán mégis jött a tűz, akkor az megállíthatatlan volt és a legnagyobb fákat is elpusztította.

Valami ilyesmi az érzésem akkor, amikor (még a nem kínai) jegybankok is feladatuknak érzik, hogy a tőzsdei eséseket is megszüntessék.