Nagy kihívás előtt áll az alapkezelői piac

A jövőben több kihívással is szembe kell néznie az alapkezelői piacnak. A termékinnováció szükségessége mellett egyre nagyobb hangsúly helyeződik az alapkezelők egyéni teljesítményére, miközben folyamatos nyomás van a szektoron az alapkezelői díjak csökkentése tekintetében. Többek között ezekről a témákról is szó esett idei Öngondoskodás konferenciánkon.

Konkoly Miklós, a Budapest Alapkezelő vezérigazgatója szerint az alapkezelői piac igazi kihívásának a régi rossz tapasztalatok ügyfelekkel való megvitatása. Hasonló véleménnyel van Köves Benedek is, az OTP Alapkezelő vezérigazgatója. Véleménye szerint az elmúlt 2-2,5 évben egy erős hozamcsökkenés hajtotta fel a kötvények árfolyamát és a részvénypiacok is jól profitálhattak az alacsony volatilitási környezetben. Meglátása szerint ugyanakkor rövid távon nincs nagy esély a magasabb kockázatosságú termékek felé való elmozdulásban.

Móricz Dániel, a Concorde Alapkezelő portfóliómenedzsere úgy véli, hogy a korábbi magas hozamkörnyezet elfedte a kockázatokat, ez azonban most már kihívásként jelentkezik az alapkezelők számára is.

Vízkeleti Sándor, a Pioneer Alapkezelő elnök-vezérigazgatója szerint ma sok olyan befektető van, akik korábban egyáltalán nem tartottak befektetési alapokat és velük nehezebb megértetni ezeknek a termékeknek a mögöttes mozgatórugóit. Az igazi kihívás abból adódik, hogy a korábbi állapotokhoz képest most egy sokkal kockázatosabb piacon kell megtartani azokat a befektetőket, akik csak most ismerkednek a befektetési alapok világával.

Kulcsfontosságú az ügyfelekkel való párbeszéd

Vízkeleti Sándor szerint az értékesítési hálózatnak kiemelkedő szerepe van és ez a jövőre nézve sem változik. Ma már elvárás a befektetési alapokat értékesítő és bemutató tanácsadók megfelelő képzettsége. Móricz Dániel szerint is az értékesítési csatornák bírnak döntő fontossággal, hiszen az alapkezelők a forgalmazókon keresztül kommunikálnak az ügyfelekkel.

Melyek lesznek a jövő slágertermékei?

Konkoly Miklós szerint a vegyes alapok fogják uralni a piacot a jövőben, míg Köves Benedek és Móricz Dániel az abszolút hozamú alapok mellett tette le a voksát.

Vízkeleti Sándor szerint a jövő slágertermékének kialakulását nagymértékben befolyásolja majd az alapkezelők egyéni teljesítménye, bár véleménye szerint az abszolút- és vegyes alapok kombinációja jelenti a jövő befektetési termékét.

Lehetőség lesz vagy kényszer az alapkezelői díjak csökkenése?

Vízkeleti Sándor szerint nem történik lényeges változás az aktívan kezelt alapok alapkezelői díja tekintetében, persze ezt a számítást keresztülhúzhatja a mostani a különadó tervezet. Móricz Dániel úgy véli, hogy azért nem tudott érdemben csökkenni az alapok díjterhelése, mert a forgalmazói díjak ezt nem tették lehetővé. Alapvetően az várható, hogy inkább csökkennek majd az alapkezelői díjak, főleg, ha továbbra is fennmarad az alacsony hozamkörnyezet. Köves Benedek és Konkoly Miklós is úgy látja, hogy az alacsony kockázatú termékeknél lehet leginkább csökkenő díjakra számítani.

Nincs megfelelő kereslet a nyugdíjcélú alapok iránt

A panelbeszélgetésben részt vevő alapkezelők mindegyike úgy véli, hogy ilyen típusú hosszú távú termékeket nagyon nehéz eladni Magyarországon. Vízkeleti Sándor szerint ezért is van alacsony kereslet például a céldátum alapok iránt.

Móricz Dániel is egyetért abban, hogy a magyar megtakarítási szerkezet konzervatív, ezért a hosszú távú nyugdíjcélú megtakarítás nagyon nagy ugrás, rövid távon pedig egyelőre nem látni ebben nagy növekedési potenciált. Köves Benedek ezt megerősítve hozzátette: az alapkezelők nem is igazán jelentek meg ilyen típusú termékekkel a piacon.

Konkoly Miklós szerint, amíg nem nő meg azok száma, akik képesek megtakarítani, addig ennek a kérdésnek nincs igazán relevanciája.

Forrás: Portfolio.hu – 2014. október 30.