Ne harcolj a bennfentessel!

Mert az esetek többségében ő fog nyerni. A vállalatok vezetői mindig sokkal több információval rendelkeznek, mint az átlag részvényes, így érdemes odafigyelni arra, hogy mit csinálnak. Klasszikus és jól ismert tény, hogy a tőzsdék teljesítménye meglehetősen gyatra szokott lenni azután, miután sok új cég jön a tőzsdére – viszont amikor a tőzsdéről eltűnnek vállalatok/brókercégek, akkor az gyakran hosszú távú mélypont szokott lenni. Ennek oka nyilvánvaló: a bennfentesek akkor viszik tőzsdére cégüket, ha jó drágán tehetik azt meg, és akkor vezetik ki/vesznek belőle, ha az érdekükben áll, mivel a részvények nagyon olcsók.

Tőzsdei cikluscsúcsok közelében igen gyakori szokott lenni az ikonikus cégek IPO-ja, tőzsdei megjelenése. Ilyen volt 2011-ben, az árupiaci mánia másodlagos csúcsán (az elsődleges 2008-ban volt) a Glencore megacég tőzsdei bevezetése, amiről akkor írtam is, nagyon vicces volt, ahogy a vezérigazgató próbálta elmagyarázni, hogy ők nem azért jönnek a tőzsdére, mert úgy vélik itt lehet a piaci csúcspont :)

A csúcs másik klasszikus jele, hogy a hozzá nem értők vesznek, erről is írtam anno.

Na most, ezt az egészet csak azért érdemes felidézni, mert a mélypontok környékén a fentiek ellenkezője szokott lenni: állami kibocsátások (mert muszáj, kell a pénz, stb.), bennfenntesek veszik a saját cégeik részvényeit, tőzsdei kivezetések (mert olcsón tehetik meg), és ami talán a legfontosabb, hogy nagy mélypontok közelében szokott lenni valami ikonikus cég csődje.

Az árupiacok eléggé mélybe vannak taszítva, és könnyen lehet, hogy egy nagy, strukturális mélypont közelében vagyunk, hiszen hihetetlen összeomlás volt, nagy az olcsóság, de nekem még hiányoznak a fenti jelek. Bár a hírek alapján közeledünk hozzá.

A Glencore (amelynek részvényei a bevezetés óta negyedelődtek, és mindenki bukott rajta a bennfenteseken kívül, akik viszont halálra keresték magukat) problémákkal küzd. Az lenne az igazán jellemző, ha csődbe menne vagy ez a cég, vagy valamelyik más bányászóriás, vagy valamelyik nagyobb erősen árupiackapcsolt ország, mint 1998-99-ben Oroszország.

Az árupiacokon akkor lesz tartós mélypont valószínűleg, ha látunk egy óriáscsődöt és azt, hogy a bennfentesek saját cégeiket veszik/tőzsdéről kivezetik. Lehet, hogy ez nincs már túl messze…