Ne végy KKJ-t! Mondá az Állam.

A lakossági állampapírok legnagyobb részét a Kamatozó Kincstárjegyek (KKJ) teszik ki. Pedig állami garanciával is kapunk ennél jobb egyéves befektetést. A modell pedig rendkívül egyszerű.

A Kamatozó Kincstárjegyek és Féléves Kincstárjegyek állománya a januári adatok szerint háromszorosa az inflációt követő Prémium Magyar Államkötvények (PMÁK) állományának. Pedig ha hihetünk az állam (vagyis leginkább az ÁKK) jelenlegi vállalásainak, akkor semmiképp sem éri meg KKJ-t venni. Miért olyan kapós mégis a kincstárjegy? Egyrészt a bankárok ezt adják el szívesen az ügyfeleknek, hiszen évente lejár a befektetés, és így garantáltan lesz új termék eladására (újabb jutalék bevételre) lehetőségük hamarosan. Másrészt a befektetők úgy gondolják, hogy az 5 éves állampapírokba valóban 5 évre ragad bele a pénzük, és ilyen hosszú távú vállalást nem szeretnének tenni.

A valóság az, hogy az ÁKK (Államadósság Kezelő Központ Zrt.) nettó, a névérték 99%-án, vagyis 1% „büntetéssel” visszavásárolja tőlünk a PMÁK-ot. Tehát amennyiben hiszünk benne, hogy az ÁKK tartja ezt a vállalását, akkor ha inflációkövető kötvényt veszünk, csupán azzal kell számolnunk, hogy amikor épp szükségünk lesz a pénzre, akkor 1% költséggel fog járni, hogy hozzá jussunk.

A 2022/I jelű Prémium Magyar Állampapír éves fix 4,05% kamatot fizet 2018. július 29-ig, tehát a következő bő egy évben. Bármikor is vesszük meg vagy adjuk el, időarányosan ezt a kamatot kapjuk meg. A jövendő inflációhoz majd ezután alkalmazkodik, 2,25% prémiumot fizetve a KSH-tól érkező adat fölött. Ezzel szemben a KKJ egyszerűen 2% kamatot ad. Tehát az egyéves kamatok:

(KKJ) Kamatozó Kincstárjegy: 2%

(PMÁK) Prémium Magyar Államkötvény 2022/I: 4,05% (amiből 1%-ot veszítünk, ha úgy alakul, hogy szükség van a pénzünkre).

Éves távon több mint másfélszer akkora hasznunk van az inflációkövető kötvénnyel, akkor is, ha visszaadjuk az államnak. Valószínűsítem, hogy a fenti összefüggést hamarosan egyre többen felismerik. Tehát vagy a kondíciók fognak változni, vagy elolvad a KKJ állomány a piacon.