Nem a halálkereszt miatt lesz esés

Előző cikkemben írtam arról, hogy a grafikon alapján mennyire nyilvánvaló, hogy rövid távon esni fog az olaj ára. Úgyhogy a következő egy hetet az olaj ritkán látott emelkedéssel töltötte… Nagy boldogság ez – érzi az ember, hogy törődik vele a piac és nem megy el szótlanul a várakozásai mellett.

Most viszont mások ajánlgatnak lelkesen, hátha azzal könnyebb dolgom lesz. Az ún. halálkereszt lényege, hogy amikor egy rövidebb távú mozgóátlag beesik egy hosszabb alá, akkor ott fellegek gyülekeznek. Jelen esetben az S&P 500 grafikonján láthatjuk, hogy az 50 hetes mozgóátlag a 100 hetes alá ért. Ilyet az elmúlt két évtizedben kétszer láthattunk, mindkétszer nagy esés követte.

S&P 500, hogy szemléletesebb legyen, havi felbontásban, ahol a 12 (zöld) és a 24 havi (kék) mozgóátlag felel meg nagyjából az 50 és 100 hetesnek
Forrás: Reuters

Mondjuk egy kételemű minta nem túl meggyőző, nem is lehet véletlen, hogy a média ehhez ragaszkodik – úgyhogy utánanéztem, mi történt korábban. Mivel két igen hosszú mozgóátlagról van szó, ezért a keresztezésük viszonylag ritka, de a lenti időintervallumban mégis egészen sűrűn találkoztam velük. Mit mondjak, a 100 százaléknál jóval gyengébb prediktív értékkel.
Forrás: ReutersHa esetleg hallgatni akarunk egy ilyen jóslatra, akkor előtte azért nem árt kibontani, vajon mit is jelent ez a keresztezés. Az 50 hetes mozgóátlag az elmúlt egy év heti záróárainak átlaga, a 100 hetes pedig az elmúlt két évé. Tehát a kettő közt az a különbség, hogy az elmúlt egy év áralakulása hogyan viszonyul a korábbi egy évhez képest. Hogy jobban lássuk, berakom a kérdéses periódust, nagyobb felbontásban:
Forrás: ReutersAhogy – nem meglepő módon – látjuk, minden adott a keresztezéshez: az elmúlt egy évben már ereszkedő árak, miközben a korábbi egy év átlagához képest nem vagyunk feljebb. Na de hogy lesz ebből iránymutatás az árak jövőbeli alakulására?

A tőzsdén bármilyen stratégia működhet olyankor, amikor a piac „aládolgozik”. Legyen ez a legegyszerűbb „buy and hold” stratégia, ha éppen egy hatéves bikapiac elején vagyunk (2009-2015), vagy mondjuk az, hogy minden 10% emelkedést eladok és minden 10% esést megveszek, ami akkor fog működni, ha éppen sávozik a piac (2015-2016).
Most is az a kérdés, hogy majd aládolgozik-e. Tehát az, hogy az elmúlt egy év gyengélkedése további gyengélkedésnek a hírnöke, vagy csupán egy évnyi pihenő volt a majd folytatódó emelkedő trendben?
A fenti ábrák jól szemléltetik ezt: az elmúlt két keresztezés (2001 és 2008) nagy emelkedő trendek után, igen határozott kiváltó okok (internet, és subprime lufi kipukkanása) miatt történt, amit aztán emiatt drasztikus esés is követett. Az 1966-1983-as időszak keresztezései előtt kevésbé markáns emelkedő trendeket és kevésbé markáns kiváltó okokat láthatunk – tisztelet a kivételnek, de ott működött is a halálkereszt.

Úgyhogy azt mondhatjuk, ha az elmúlt egy év gyengélkedését most is valami drasztikus követi – például Kínában valamilyen okból mégis összejön a hard-landing –, akkor a halálkereszt ezúttal is működni fog. Ha nem…
De ennek a latolgatásnak valójában már semmi köze a technikai elemzéshez vagy halálkereszthez: ha komoly fundamentális problémák kerülnek felszínre részvényárfolyam szinten is, akkor az esést jelent – ehhez nem kell varázsgömb.