Nem a hangulat dönt

Egy részvénypiaci befektetőnek évekre szóló türelemre van szüksége

Egyre többet és többször halljuk, hogy kínai részvénypiacon kell befektetni, mert itt pillanatok alatt több tíz százalékos hozamot lehet elérni. De a Concorde Alapkezelő vezérigazgatója, Bilibók Botond óvatosságra int. Az ázsiai gyorsan fejlődő gazdaságok valóban kiemelkedően teljesítettek és teljesíthetnek a jövőben is. A tőzsdei árfolyamok azonban gyakran túlreagálják ezeket az eseményeket. A távol-keleti részvények mintha ezt tennék; amíg a gazdaság 10-12 százalékkal növekszik, addig a részvénypiac ezt jelentősen meghaladva, 103 százalékkal emelkedett – mondja. Ez a folyamat pedig nem tarthat örökké.

Még tíz éve sincs, hogy hasonló hangokat hallottunk a számítógépes, internetes „új világról”, mint most Kínáról, Indiáról. Senki sem vitatja, hogy az életünk valóban megváltozott azóta. Azonban miután a NASDAQ, az új gazdaságot képviselő cégek tőzsdemutatója értékének 80 százalékát elvesztette, hét év után is mínusz 44 százalékban van. „Közvetlen környezetünkben is számos befektetőt láttunk, aki elvesztette megtakarításainak jelentős részét” – emlékszik Bilibók Botond.

A Hongkongban most debütált Alibaba.com kínai internetes társaság az első kereskedési napon 193 százalékot tudott emelkedni, s ezzel a Google után a világ második legdrágább világhálós cége. Mi jut eszünkbe róla?

A Concorde szakemberei ez évi ázsiai körútjukon saját tapasztalatokat is igyekezték szerezni. Robusztus gazdasággal találkoztak, elképesztő gazdasági potenciállal. Szerintük azonban a kínai papírok egyelőre drágák – jól tükrözik vissza ezt a gazdasági potenciált –, emellett a pénzügyi rendszerük túl fiatal, és szerkezetében még nem összehasonlítható az évtizedek óta működő fejlett piacokéval. Ez nehezíti a befektetők, elemzők dolgát.

Bilibók Botond a kínai slágerpiaccal kapcsolatos óvatosságot egy beszédes párhuzammal is alátámasztja: a nyolcvanas években gyorsan nőtt a japán gazdaság, minden részvény szárnyalt az országban, amelyről hasonlóan vélekedtek, mint ma Kínáról. Mindez nagy részben be is igazolódott, japán a világ egyik legerősebb gazdasága. De napjainkban, 19 év elteltével a részvénybefektetők mégsem örülnek. A japán tőzsdemutató alig haladja meg az 1988-as csúcsérték felét…

A világgazdaság átalakulásától a Concorde Alapkezelő sem tudja függetleníteni magát. Alapjainak van fejlődő piaci, azon belül ázsiai kitettsége is, igaz, ez ma még nem kínai. „Várunk, amíg olcsóbb lesz – egy részvénypiaci befektetőnek évekre szóló türelemre van szüksége.”

A címben szereplő kijelentés így akár szlogenje is lehetne a Concorde Alapkezelőnek, amely – már az induláskor vallott és azóta megtartott filozófiájának megfelelően – óvatos, konzervatív üzleti és befektetési politikát folytat. Mint a vezérigazgató rámutatott, befektetési alapjaik összetételénél elsődleges, bár nem kizárólagos szerepet kap a fundamentális elemzés, vagyis a vállalati teljesítmények alapos vizsgálata.

A cég megnyilatkozásaira érdemes odafigyelni, hiszen értékpapír-alapkezelőnek eddig összesen két díjat ítélt oda a szakma Magyarországon, és mindkettőt a Concorde Alapkezelőnek sikerült megszereznie. Tavaly a volt HVB Pioneer Befektetési Alapkezelőt és a K&H Értékpapír Befektetési Alapkezelőt előzte meg a Concorde Alapkezelő Zrt., amikor megkapta a MasterCard által odaítélt, „Az év befektetési alapkezelője 2006” első helyezettjének járó díjat, illetve a szakma időben első elismerését, a Befektetési Alapkezelők Magyarországi Szövetsége (BAMOSZ) által 2001-ben adományozott „Az év befektetési alapkezelője” címet. Az alapkezelők szövetségének adatai szerint – ezek nyilvánosan hozzáférhetők a BAMOSZ honlapján – a Concorde Alapkezelő termékei évek óta a piaci átlagot jóval meghaladó hozamokat produkálnak, a hozamlisták felső harmadában szerepelnek.

Éppen ilyen az idén a tizedik születésnapját ünneplő, Concorde 2000 vegyes, nyílt végű alap is, amely 16,61 százalékos éves hozamával a befektetők minden 1 forintját az évek során négy és félszeresére növelte – mutat rá az alapkezelő vezetője. Elmondása szerint azért is figyelemre méltó a Concorde 2000 teljesítménye, mert ezt a hozamot alacsony kockázat mellett érte el. Ugyanis az eszközök alig egyharmadát fektetik csak részvényekbe, kétharmadát pedig kötvényekbe.

A Concorde Alapkezelő tizenkilenc nyílt végű alapja közül több is vásárolhat ázsiai papírokat. Ezek közül jelenleg a Concorde Columbus Globális Alapban szerepelnek csekély súllyal. Ez a termék a hazai, valamint a nemzetközi részvény- és pénzpiacokon, illetve származtatott piacokon fektet be. A hagyományos befektetési alapoktól a széles eszköztáron túl abban tér még el, hogy nemcsak emelkedő, de eső piacon – akár short pozíciók felvételével is van lehetősége hozamot elérni. Jellegzetessége, hogy az alap összetételén belül a nemzetközi részvények aránya meghaladja az 50 százalékot annak érdekében, hogy többletkockázat vállalásával az állampapírok által biztosított hozamnál nagyobbat érjen el. A többlethozam elérésének céljából az alap nagyobb kockázatú instrumentumokat is vásárol és ad el, alapvetően fundamentális elemzésekre támaszkodva, de technikai alapú időzítést is figyelembe véve. „Ez a palettánkon egy kockázatos alap” – hívja fel rá a figyelmet Bilibók Botond.

A Columbus Globális Alap esetében az alapkezelő az egyes értékpapírok kiválasztásánál értékalapú szemléletet követ, alacsonyan árazott eszközöket vásárolva a portfólióba. Ezért az alap jelentős mértékben fektet be alacsonyabb kapitalizációjú részvényekbe, ahol a kisebb elemzői lefedettség gyakrabban vezethet alulértékeltséghez. A Concorde Alapkezelő konzervatív befektetési stratégiájának megfelelően ötéves időtartamban (vagyis középtávon) a Columbusnál is nyereségre lehet számítani. „De jobb, ha valaki ennél is hosszabb időre tervez” – jegyzi meg a vezérigazgató.

A Concorde Alapkezelő alapjai közül kisebb hozamot, ám annál nagyobb kockázatmentességet nyújtanak a kötvényalapok, de érdekes csemege lehet a beszédes nevű VM Abszolút Alap is, ez a piac által évek óta méltán elismert technikai elemzők tanácsait is jelentős mértékben felhasználja az alapkezelői döntések során. Bár az alap elméleti kockázatvállalási képessége meghaladja a piaci átlagot, kockázatos pozíciókat csak vonzó befektetési lehetőségek esetén alakít ki.

„Fontos motivációs tényező az alapkezelőknél a sikerdíj, amely garantálja a befektetők felé, hogy a vagyonukat kezelő szakemberek érdekeltek a pénz gyarapításában” – mutat rá a Concorde Alapkezelő vezérigazgatója. A nagy megtakarítással rendelkezők számára nyújtott privát vagyonkezelésben élenjáró Concorde Alapkezelő sikerdíjas konstrukcióban kezeli privát ügyfelei pénzét, ezzel is hangsúlyozva a közös célt. A vagyonkezelők ritkán dicsekednek azzal, hogy a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) vizsgálódik náluk. A Concorde Alapkezelő mégis fontosnak tartja, hogy a PSZÁF rendszeresen ellenőrzi tevékenységét, ez jelzi a befektetőknek, hogy megbízható társasággal lépnek kapcsolatba.

A Concorde Alapkezelő kezdettől fogva jelen van a nyugdíjpénztári vagyonkezelésében, mára a hazai tőkepiac meghatározó szereplőjévé vált az intézményi befektetők körében is. Jelenleg ötven pénztári és biztosítói portfólió kezelője, több mint 60 milliárd forint értékben.

A Concorde Alapkezelőnél nemcsak a több mint 16 százalékos hozamot elért Concorde 2000 sikere példázza, hogy ez a legjelentősebb alapkezelő a hazai palettán, de az is, hogy a független alapkezelők közül a legnagyobb vagyont kezeli – mutat rá a vezérigazgató. Példaként megemlíti, hogy az 1997-es 2,8 milliárd forintos kezelt vagyon napjainkra több mint ötvenszeresére duzzadt. Tavaly december végén 136 milliárd forint volt, ma már több mint 200 milliárd!

Cég: Concorde Befektetési Alapkezelő

A Concorde Befektetési Alapkezelő korlátolt felelősségű társaságként 1994-ben alakult, és útjára indította a Concorde 1997 Zártvégű Befektetési Alapot, amelynek kiemelkedően sikeres működése egy hosszú távú vagyonkezelői stratégia kidolgozásához adott kellő alapot.
Az alapkezelő 19 befektetési alapot, több tucat intézményi portfóliót, valamint számos magánszemély portfólióját kezeli, több mint kétszázmilliárd forint értékben.
A Concorde Alapkezelő partneri viszonyban működő részvénytársaság, ahol a cégvezető munkatársai egyben részvényesek is: a munkatársak 25, míg a Concorde Értékpapír Zrt. 75 százalékos tulajdonosa a társaságnak.

Forrás: Világgazdaság – 2007. november 12.