Nem a tapír számít

Miközben az egész világ – legalábbis a tőkepiaccal, makrogazdasággal foglalkozók vagy azzal bármiféleképpen kapcsolatba kerülők – azon lamentál, hogy akkor most lesz-e, vagy nem, és ha igen, akkor mekkora, és utána milyen lépésekben jön; ám valójában nem az a kérdés, hogy decemberben visszavesz-e a pénznyomtatás üteméből az amerikai jegybank. A valódi kérdés az, hogy mekkora növekedés lesz 2014-15-ben, és mekkora inflációs nyomással jár ez?

Bevallom, hogy nincsenek jól felépített, szuperszámítógépeken futtatott makromodelljeim, így csak erősen leegyszerűsítő feltételezésekből indulok ki.

Az USA gazdasága 2010-13 között kb. éves átlagos 2,2-2,4%-os ütemben nőtt, úgy, hogy az időszak elején a pénzügyi közvetítőrendszer meglehetősen diszfunkcionális volt (ez nyilván negatív a növekedésre), illetve úgy, hogy a költségvetési hiányt átlagosan kb. éves 1,5%-os ütemben csökkentették (a költségvetési hiánycsökkentés= kevesebb állami költekezés és/vagy nagyobb adók = gyengébb gazdasági növekedés). Mivel a pénzügyi közvetítőrendszer immáron helyreállt és 2014-ben csak kb. 0,5%-nyi megszorítás várható, így számomra nehéz elképzelni, hogy 3% alatti növekedés legyen USA-ban, sőt inkább a 4% tűnik valószínűnek. Mivel a munkaerőpiac egyes szegmensekben már most is szűkül, így a komoly növekedés mellé várhatóan inflációs nyomás is fog párosulni.

Európában hasonló a helyzet, csak a pénzügyi közvetítőrendszer még diszfunkcionálisabb volt (és még most sem állt helyre), illetve kb. éves 1%-nyi megszorítás volt az EU átlagában. A növekedés a 4 év átlagában 0,8% volt. A megszorítások tovább folynak, de a bankrendszer jobb állapotban van, és az EU szétesésének veszélye is megszűnni látszik, s mindkettő támogatja a növekedést, így a korábbi éveknél magasabb, mondjuk 2% növekedésre számíthatunk. Ekkora növekedésből infláció nem nagyon lesz.

Tudom, hogy nem túl tudományos a megközelítés, de az elmúlt bő 15 év tapasztalata alapján semmivel sem rosszabb egy ilyen okoskodás, mint a nagy kutatóintézetek szupermodelljei.

A valódi kérdés tehát nem az lesz az USA-ban, hogy a Fed mikor és mit csinál, mert a Fed ténylegesen adatfüggően, tehát a gazdaság állapotához mérten fog lépni. Ha azt látják, hogy valós a gazdasági feltápászkodás, gyorsul a gazdaság, sőt esetleg még infláció is lehet, akkor lépni fognak, méghozzá gyorsan. Ezért aztán nem is az a lényeg, hogy decemberben éppen mit csinálnak, hanem az, hogy miképpen alakul a gazdaság. Számomra az a kérdés, hogy igazam lesz-e a fentiekkel, mert ha igen, akkor az komoly földrengést okozhat számos piacon, elsősorban a kamat/kötvénypiacokon (és másodlagos hatásként a devizák piacán)…

(nyilván a fenti világképből következik US2yr short, USD long, EM FX short és általában véve óvatosság a hosszabb kötvényekkel is)

Forrás: www.zsiday.hu