Nem jött el a családi vagyonkezelés ideje

Az új polgári törvénykönyv koncepciója az angolszász vagyonkezelési struktúra hazai meghonosodása előtt nyitja meg az utat. Rybaltovszki Péter, a CRWW ügyvezető igazgatója szerint a törvény külön kezeli a tényleges tulajdonlást és a vagyonkezelést, amely átalakíthatja, kibővítheti az eddigi vagyonkezelési tevékenységet. A törvény ugyanakkor csak az alapokat határozná meg, azt, hogy valóban lehet-e majd a jövőben professzionális családi vagyonkezelést végezni hazánkban, nagyban függ a további részletszabályozástól. Ahhoz, hogy tömegesen válasszák a polgárok a vagyonépítési szolgáltatásokat, a szakember szerint az is kell, hogy néhány rossz példa is a felelős vagyonkezelés felé „lökje” a vagyonosabb családokat.

Baki Zoltán, a Bank Gutmann igazgatósági tagja szerint a jogszabályi lehetőség megteremtésén túl a hazai vagyonos réteg mentalitásában is változásra van szükség: ma a magyar vagyonosok döntő része első generációs gazdag, akik mereven ragaszkodnak a saját vagyonkezeléshez. Ezeknek az embereknek roppant nehéz elmondani, hogy a saját megoldásaik a legtöbb esetben legfeljebb a vagyon megőrzését garantálják, miközben a családi vagyonkezelés ennél sokkal többet kell, hogy jelentsen.

A generációs vagyonátadás ma még nem érdemi kérdés hazánkban, a piaci szereplők felelőssége, hogy felkészülten, megfelelő információkkal, termékekkel álljanak készen arra, amikor már komolyabb tételben merül fel majd az igény a minél kisebb költséggel járó vagyonátörökítésre – mondta Kun Péter, a K&H igazgatója.

Magyarországon jelenleg több mint ötezer ember van, akinek a vagyona meghaladja az 1 millió eurót – hangzott el a konferencián. Hogy a jelen pillanata alkalmas-e a valóban hosszú távú, családi vagyonkezelésre, arról megoszlottak a vélemények. A vagyonosabb embereknek vagyonuk terhére az elmúlt években saját vállalkozásaikat kellett finanszírozniuk, a vagyon jó része épp ezért ma nem befektethető – vélekedett Bilibók Botond. A Concorde Alapkezelő vezérigazgatója szerint ráadásul a jelenlegi, nagyon gyorsan változó piaci körülmények között klasszikus, hosszú távú vagyonkezelésre nincs is lehetőség – a privát banki réteg befektetési időhorizontja sok esetben nem haladja meg a fél évet.

Forrás: Napi Gazdaság – 2012. július 20.