Nem mind arany…

…ami fénylik, hanem lehet ezüst is. Habár mostanában láthatóan mindenki az olaj árfolyamával van elfoglalva, de eközben érdekes események zajlanak a nemesfém-szegmensben is.

Az aranybánya-ETF (GDX) tegnap másfél éves csúcson zárt, s habár az arany inkább oldalazik az elmúlt 1 hónapban, március elején neki is sikerült egyéves csúcsot ütnie. Tegnap tíz hónapos csúcsra ment az ezüst, és a platina sem volt tavaly ősz óta olyan drága, mint tegnap. Ennek az oka elég egyszerűnek tűnik és illeszkedik az uralkodó világképbe. Ha valóban globális lassulás van, amely miatt szinte sehol sem lehet kamatot emelni (a globális kötvényhozamok is folyamatosan új minimumokat ütnek emiatt), és a profitkilátások sem annyira jók (tehát a részvények is veszélyesek), akkor nem nagyon marad más lehetősége a befektetőknek, ha szeretnének valami pozitív hozamot elérni, mint hogy nemesfémeket vegyenek. Sokkal jobb ücsörögni rajta, mint állandóan negatív kamatot kapni, és legalább az esély megvan rá, hogy lesz rajta hozam. Számomra úgy tűnik, hogy ennek a környezetnek egyértelmű nyertesei a nemesfémek.

Ezen kívül – ha tartósan fennmarad ez a környezet –, akkor az ingatlanárakat is tovább hajtja fel, mert mostanra gyakorlatilag ez maradt az egyetlen eszközosztály, amelynek van valami évről évre kivehető, talán kiszámítható cash-flowja és nem tűnik értelmetlen módon túlárazottnak. Erre is igaz az, ami az aranyra: legalább az esélye megvan, hogy az évről évre megkapott hozamon keresztül az ember valamiféle pozitív reálhozamot ér el a tartási időszak alatt. Ez valószínűleg igaz Budapesttől Bukaresten át Bostonig…

www.zsiday.hu