Nem muszáj mindent elhinni!

Ne ülj fel a tömegmédia mindent befeketítő álságos gyakorlatának. Random klikkvadász szalagcímek az ún. “komolyan vehető” magyar online térből – és ami mögötte van.

„Még nagyobb baj fenyeget a járvány után” – téma a klíma, szokásos semmitmondó riogatás, zéró konkrétum, kamu címadás.
„Újabb sokkoló változás jöhet: más kerül a tányérra a járvány után?” – iszonyú sokkoló, hogy a KFC Kínában felvette az étlapra műhúst, semmi köze se a járványhoz, se a tányérodhoz, kamu címadás (“újabb” -milyen “sokkoló” lehetett az előző?).
„Lehetséges újrafertőződni” – a cikkben aztán leírják, hogy a  „tudományos konszenzus szerint valószínűtlen”, tipikus csaló címadás.
„A háztartások is veszélyesebbek lettek” – nem lettek, csak többen vannak otthon, ezért több a baleset, arról bezzeg nem írnak, hogy a munkahelyeken ugyanezen ok miatt meg kevesebb, ez is félelemkeltő kamu címadás (kedvencem benne az “is”, ami azt sugallja, hogy minden más is veszélyesebb lett, pl. micsoda? a tripla leszúrt rittberger vagy a spenót bundáskenyérrel?).
„Szúnyogoktól jöhet a következő járvány” – nílusi lázzal riogatnak, ami 5000 esetből 1-szer halálos, és már 200 (sic!) eset is felbukkant, óriási kamucímadás.
„Több európai országban brutálisan megugrott a halálozási ráta” – aztán a cikkben azért bevallják, hogy ahol igen, ott 20-30%-kal, ami minden csak nem “brutális”. És arról szépen hallgatnak, hogy “több” európai országban viszont semmiféle megugrás nincs a halálozásban, sőt pl. Ausztriában 10%-kal kevesebben halnak meg, de a magyar halálozás se ugrott meg, ez is kamu, de inkább csaló címadás.
„Nagyobb lehet a gazdasági visszaesés, mint gondoltuk” – na jó, ez igaz, hiszen hazudnak, mint a vízfolyás.

A példatár végtelen, naponta százszám bombáznak olyan negatív, jobban eladható, torzító címekkel, amelyek mögött nincs valóságtartalom, és amelyektől azt érzed, hogy sokkal rosszabb és veszélyesebb hely a világ, mint amilyen valójában. Eközben most is ezt olvasod, csodálatos tavasz van – és még nem is haltál meg.

Forrás: Vakmajom a Facebookon