Nem tud tartósan gyengülni a forint

Habár a jegybank láthatóan nagyon szeretné, véleményem szerint nem fogja tudni tartósan gyengíteni a forintot még a kamatok nullába csökkentésével sem.

Nyilvánvalóan egy jegybank akkor tudja jól mozgatni a deviza árfolyamát a kamatemelésekkel/csökkentésekkel, ha sok a kamatérzékeny befektető, de szerintem jelenleg Magyarországon nem ez a helyzet. Az ún. carry-befektetők már rég elhagyták Magyarországot, ami jól látszik az ÁKK kimutatásaiból is: habár a külföldiek által tartott állampapírállomány folyamatosan csökken (az Önfinanszírozási program miatt), de eközben az átlagos hátralévő futamidő nőtt, ami azt mutatja, hogy a rövid távú kamatjátékosok elhagytak/elhagynak minket, és egyre inkább csak a hosszú távú, 5-10-15 éves papírokat tartó, valószínűleg strukturálisan itt lévő befektetők maradtak (olyan alapok, akik a benchmark miatt muszáj hogy tartsanak magyar kötvényeket, ETF-ek, passzív jellegű befektetők, akik nem gondolkoznak, csak ülnek a magyar államkötvényben).
A kamatszint csökkentése miatt így már sok carry-játékos nem tudja itt hagyni Magyarországot, nem gyengítik eladásaik nagyon a forintot. Bizonyára van persze még ilyen állomány is, de nem lehet túl jelentős. Eközben Magyarországra 3 forrásból is ömlik az euró: a külkereskedelem többlete, a külföldön dolgozók hazautalásai és az EU-s pénzek. Ezekkel szemben pedig immáron csak az állam devizaadósságának leépülése áll (de lényegesen kisebb, mint az előző három tényező), így véleményem szerint állandó többletkereslet alakult ki a forintra, és nagyon lényeges, hogy ennek a keresletnek egyetlen része sem kamatérzékeny: mindegy hogy 0 vagy 3% a kamat, ugyanúgy van és lesz egy ideig még. Hozzátehetjük még azt is, hogy a forint egyáltalán nem drága, tehát nincs is igazi oka gyengülni.

Emiatt a jegybank kamatcsökkentései bár időlegesen begyengíthetik a forintot, véleményem szerint nem lesznek sikeresek, és miután az összes lehetőséget kimerítették, más, alternatív eszközökkel kell majd próbálkozniuk, pl. árfolyamminimum meghatározása á lá csehek. A forint tehát szerintem stabil lesz, trendszerű leértékelődés nem várható, a kamatok pedig mehetnek a mélybe.