„Nemcsak a búza terem” – megtakarításaink kezelése másképpen

Sokan úgy gondolják, hogy csak úgy lehet pénzt keresni, ha jól jövedelmező állásuk van, céget alapítanak vagy esetleg később nagyvállalatot. Ez természetesen igaz, de ne feledkezzünk meg arról sem, hogy tudatosan kezelve vagyonunkat, a már meglévő pénzünkből is tudunk még több pénzt „csinálni”. Nem kell hozzá több, mint egy kis odafigyelés. Nézzünk erre egy példát:
Ha egy harmincéves ember egymillió forintot ma befektet – hosszú távon gondolkodik, jó vagyonkezelőt választ –, eléri az éves átlagos 10 százalékos hozamot, akkor harminc év múlva, hatvanéves korára tizenhét és fél millió forinttal rendelkezik majd (15 százalékos éves hozam esetén hatvanhatszorosára növekedik az összeg).

Íme néhány meglepő szám:Ritkán gondolunk bele, hogy huszonöt év alatt, 10 százalékos átlagos éves hozammal vagyonunk közel tizenegyszeresére, de még 7 százalékos hozammal is öt és félszeresére gyarapodik (és érdekességképpen 15 százalékos átlagos éves hozammal már majdnem harmincháromszorosára (!) növekszik)!

Ha tehát tudatosan cselekszünk, akkor idősebb korban nem azon kell törnünk a fejünket, hogyan osszuk be a nyugdíjunkat úgy, hogy azért a gyerekek örökségét se éljük fel, hanem nyugodt szívvel tervezhetünk egy-egy olyan hosszabb külföldi utazást, amit fiatalabb korunkban a munka mellett nem tudtunk megvalósítani, sőt gyermekeinket is tudjuk majd anyagilag támogatni.

A pénz gyarapítása leegyszerűsítve olyan, mint a földbe történő befektetés illetve annak megművelése, beültetése gyümölcsfákkal vagy más terménnyel. Hogyan is fogunk ehhez hozzá? Legelőször is kiválasztjuk a földterületet, amit megvásárolunk. Ilyenkor több szempontot veszünk figyelembe. Megvizsgáljuk termőképességét, elhelyezkedését, megnézzük, nem fekszik-e árterületen és csak azután döntünk. Persze olyan kockázati tényezőket, mint a jégeső, szélvihar és más természeti katasztrófákat nem tudunk kizárni, de a föld a gondoskodást, a megfelelő öntözést, műtrágyázást hosszú távon biztosan meghálálja.

Ugyanígy kellene gondolkodnunk pénzügyi befektetéseinkről is. A hosszú távú szemlélet alapvető feltétel. Általánosságban elmondható, hogy a pénz- és tőkepiacok mögött – annak sokszor irracionális (vagy annak tűnő) mozgásai ellenére – jól működő vállalatok, gazdaságok állnak, így ezek értéke, és az azt képviselő részvényeik évek távlatában felértékelődnek.

Másik fontos szempont a diverzifikáció, tehát a megtakarítások több befektetési eszközbe való elosztása, melynek célja minél magasabb hozam elérése a kockázatok csökkentése mellett.
Ahhoz, hogy ismerjük befektetéseink kockázatait, elengedhetetlen a piaci környezet, valamint az egyedi tényezők minél részletesebb megismerése. Befektetési döntéseket csak ezeknek az információknak a birtokában hozhatunk. A konzervatívabb befektetők olyan vállalatokba fektetnek, melyek stabil környezetben működnek, profitábilisak és kiváló eredménytermelésükről ismertek. Így a pénzügyi piacok átmeneti ingadozásai hosszú távon egyáltalán nem, vagy csak kis mértékben befolyásolják befektetéseinket.

Az egyes vállalatok, piaci folyamatok mélyebb megismerése, illetve befektetéseink összetételének kialakítása időigényes feladat, melyre a napi munka mellett a nem pénzügyekkel foglalkozóknak alig jut ideje, ezért ezeket a tevékenységeket rendszerint professzionális vagyonkezelők végzik.

A Concorde Alapkezelő Zrt. a Concorde Csoport tagjaként a legnagyobb független, személyre szabott pénzügyi, befektetési, vagyonkezelési szolgáltatásokat nyújtó alapkezelő társaság Magyarországon. Tevékenységünk nem függ egyetlen bank vagy biztosító üzleti érdekeitől sem.

Ügyfeleink igényeinek megismerése és megértése nálunk alapvető követelmény. Nagy hangsúlyt fektetünk a megtakarítási és befektetési ismereteink átadására. Arra, hogy a legkülönfélébb kérdésekre és kérésekre felkészült szakmai válaszokat adjunk, hogy segítsünk eligazodni a pénzügyek világában.

Privát vagyonkezelőink személyes kapcsolattartás útján, teljes diszkréció mellett végzik a legmagasabb szintű munkát. Két attitűd ötvözésére törekszünk: megfontolt döntéshozatalra, illetve a kor kihívásainak megfelelő pénzügyi megoldásokra.

Forrás: Agrárágazat – 2008. október 16.