Nincs hozam kockázat nélkül

Az előző cikkeinkben arról írtunk, hogy a bankbetéteknél, illetve a kötvényeknél mire kell, hogy figyeljünk, illetve hogy mennyire fontos megtakarításainknál a hosszú távú gondolkodás. A most következő írásunkban a részvényekkel fogunk foglalkozni.
A cégek részvénykibocsátásának alapvető célja, hogy tőkét vonjanak be a társaságba. Ha valaki részvényt vásárol, az azt jelenti, hogy az adott vállalatot a részvényeinek megfelelő arányban tulajdonolja. A tőzsde pedig megteremti a korábban szerzett tulajdon eladásának, illetve további szerzésének szabályozott piacát. Részvényekkel a tőzsdén és a tőzsdén kívül is kereskednek.
A részvény a kötvényekkel szemben általában nagyobb kockázattal bír. Egy részvénytársaság életében a kötvénytulajdonosok (ők ebben a formában nyújtják a tőkét a vállalat rendelkezésére) mindig a részvényesek előtt állnak. A részvényesek az utolsók, akiket kifizetnek…
Ha szándékunkban áll a kötvényt lejáratig tartani, akkor előre ki tudjuk számolni, hogy mekkora kamatot fizet, és nyugodtak lehetünk afelől, hogy (hacsak a kötvény kibocsátója – államkötvény esetében az állam, vállalati kötvénynél az adott vállalat – nem megy csődbe, ami valljuk be, ritkán fordul elő), lejáratkor kifizeti a tőkét és az ígért hozamot. A részvények esetében ezzel szemben nem tudhatjuk soha biztosan, hogy hogyan változik az árfolyama a jövőben.
A nagyobb kockázatot azonban a piac általában hosszabb távon nagyobb hozammal díjazza.
A hosszú távú szemlélet alapvető feltétel. Általánosságban elmondható, hogy a pénz- és tőkepiacok mögött – annak sokszor irracionális (vagy annak tűnő) mozgásai ellenére jól működő vállalatok, gazdaságok állnak. Így ezek értéke és az azt képviselő részvényeik évek távlatában felértékelődnek.
Részvényt vásárolhatunk azért, mert jó befektetésnek gondoljuk, és a bankbetétnél vagy az államkötvénynél magasabb hozamra számítunk, vagy a részvény árfolyamának emelkedésére számítunk, tehát azt feltételezzük, hogy olyan részvényt kibocsátó vállalatról van szó, amelyik növekedés előtt áll, profitot termel. Abban az esetben azonban, ha egy vállalat elérte vagy legalábbis megközelíti a növekedési maximumát, még akkor is vonzó lehet az adott részvénybe fektetni.
Ilyenkor a részvény osztalékpapírként működhet, ami azt jelenti, hogy a kibocsátó vállalat a nyeresége jelentős részét évente visszajuttatja a részvényeseknek osztalék formájában. Természetesen ettől függetlenül a részvény árfolyama ugyanúgy változik, mint a többi részvényé.
A részvény tulajdonosa, a részvényes meghatározott jogokkal rendelkezik. A tulajdonjog alapján a részvényes jogosult a közgyűlésen részt venni, felvilágosítást kérni, észrevételt, indítványt tenni és szavazni.
A részvények megvásárlásakor fontos látnunk, hogy milyen vállalatba „fektetünk be”, milyen cégnek leszünk ezáltal tulajdonosai. Elengedhetetlennek tartjuk, hogy a céget elemezzük, megismerjük működését, eredménytermelő képességét, növekedési kilátásait, piaci környezetét.
Tudjuk, hogy a napi munka mellett nehéz időt szakítani arra, hogy megtaláljuk a számunkra legkedvezőbb befektetést. Ehhez nyújt segítséget a Concorde Alapkezelő Zrt. professzionális vagyonkezelő csapata.
Az ügyfelek igényeinek megismerése és megértése nálunk alapvető követelmény. Nagy hangsúlyt fektetünk a megtakarítási és befektetési ismereteink átadására. Arra, hogy a legkülönfélébb kérdésekre és kérésekre felkészült szakmai válaszokat adjunk, hogy segítsünk eligazodni a pénzügyek világában.
Személyes kapcsolattartás útján, maximális diszkréció és biztonság mellett végezzük tevékenységüket. Célunk, hogy ügyfeleink a megtakarításaik megőrzéséhez és növeléséhez ne tömegtermékeket, hanem egyedileg kialakított megoldásokat kapjanak. Privát vagyonkezelésünk által a megtakarításokkal kapcsolatos döntések és az ezzel járó felelősség jelentős részét átvállaljuk. Az elmúlt tizennégy évben sikerült hozzájárulnunk ahhoz, hogy ügyfeleink vagyonukat számottevően gyarapítsák, melynek eredményeként privát vagyonkezelési szolgáltatásunk a legdinamikusabban fejlődő szolgáltatás.
A hosszú távú eredményesség elsősorban a következetes, hosszú távú szemlélet kialakításán múlik. Ebben is fontos feladat hárul a Concorde Alapkezelőre. Szakértő társként állunk ügyfeleink mellett, hogy segítsünk tájékozódni a pénzügyi megtakarítások világában.

Forrás: Agrárágazat – 2009. január 23.