máj.
7
2018

Nincs is jobb befektetés, mint az öregedő társadalom?

A demográfiai helyzet változása komoly fejtörést jelent a világ országai számára, ugyanakkor a befektetők számára lehetőségekkel is kecsegtet. Néhány évtized múlva a 65 év fölöttiek adhatják a fejlett országok népességének jó részét, ami új igények felmerülését is jelenti. Márpedig ez alapján a befektetők a saját hasznukra is fordíthatják ezeket a trendeket, ha szerencsésen választják ki a hosszú távon sikeres szektorokat.

Köztudott tény, hogy a világ rohamos mértékben öregszik, ahogy csökken a születésszám és nő a várható élettartam. Természetesen ez a fejlett országokban érezteti a legjobban a hatását, azonban hosszabb távon a fejlődő országok esetében is egyre inkább öregedni fog a társadalom.

Csak hogy tisztán lássunk, jelenleg a világszerte élő 65 év fölöttiek száma több mint 600 millióra tehető, ami a teljes népesség 8%-át jelenti. Ugyanakkor az ENSZ előrejelzései szerint 2050-ben már 1,5 milliárd 65 év fölötti ember lesz a világon, a fejlett országokban már nagyságrendileg az emberek harmada ebbe a korosztályba fog tartozni. És akkor arról nem is tettünk említést, hogy a várható élettartam globálisan 77 évre nőhet, csak összehasonlításként 1955-ben ez még csak 49 év volt.

A 65 év fölötti népesség alakulása a világban és előrejlezések

Az kétségtelen, hogy a felvázolt demográfiai változások komoly gazdasági hatásokkal fognak járni (Japán már most is jó példa erre) és a kormányzatok számára is fejtörést okoznak (például a nyugdíjrendszert vagy éppen az egészségügyet érintő kérdések miatt), ugyanakkor befektetőként is el kell gondolkozni a következményeken. De akár úgy is gondolhatunk a folyamatokra, mint egy befektetési lehetőségre.

Van olyan nézőpont, hogy az öregedés a tőzsdék tartósabb esését hozhatja el, miután a korábbi befektetők lekerülnek a porondról. Az érvelés alapján a csökkenő fiatal népesség kisebb keresletet is jelent a kockázatos eszközök iránt, hiszen kevesebben halmoznak fel hosszú távú befektetést például a nyugdíjra való készülés során.

Ugyanakkor a másik oldalról az idősek növekvő száma bizonyos szektorok cégei számára jelentős növekedést is hozhat az üzleti lehetőségek területén, sok helyen csak befektetési megatrendként hivatkoznak az öregedő társadalomra. Az idősebb generációk növekvő vásárlóerőt jelenthetnek a piacokon, ráadásul a rendelkezésre álló vagyon egy jelentős része is náluk fog megjelenni. Egyes vélemények szerint már 2020-ra is 15 ezer milliárd lehet az idősek vásárlóereje és ez várhatóan rohamos ütemben növekedhet.

Természetesen az idősebbek más igényekkel és fogyasztókosárral is jellemezhetők, mint az ún. millenniumi generáció. A hosszabb életkorral párhuzamosan különösen megemelkednek az egészségügyi kiadások, vagy az életminőséget javító, vagy éppen közösségteremtő szolgáltatásokra költött összegek. Ezzel nyilvánvalóan a különböző termelő és szolgáltató a cégek is igyekeznek tartani a lépést.

Így a demográfiai változások különösen jó hátszelet jelenthetnek az egészségügy, az egészség megőrzésével kapcsolatos iparágak (egészséges életmód, szabadidős tevékenységek, ideértve például a nyugdíjasházakat is), a gyógyszeripar vagy éppen a biztosítási ipar számára. Persze vannak olyan területek, amelyek jelenleg még gyerekcipőben járnak, így a hatásukat is nehéz elképzelni. Ilyen az orvostudomány fejlődése, a biotechnológia vagy éppen a robotizáció, amelyek az idősek helyzetét is gyökeresen átformálhatják.

A befektetők egy része és néhány alapkezelő is úgy gondolkozik, hogy elébe megy a trendeknek és kiemelt figyelemmel kíséri a demográfiai változással kapcsolatos befektetési lehetőségeket. Természetesen figyelembe kell venni, hogy az ehhez hasonló tematikus befektetések inkább hosszú távon működnek és alapvetően nagyon nehéz eltalálni, hogy mik lehetnek a jövő befektetései (korábban például a klímaváltozásra épülő befektetések hódítottak). Mindenesetre a változó demográfiai helyzet összefonódik a technológiai újdonságokkal is, így érdemes figyelni a történéseket.