Nincs itt semmi látnivaló

330 forint felett van az euró árfolyama és az internetes újságok szalagcímei drámai és még drámaibb mondatokban tudósítanak az árfolyam mozgásáról, a (szerintük) rendkívüli helyzetről. Azonban, ha utána számolunk, ez a mozgás alig több mint 2-3 százalék az eddigi egyensúlyinak tekinthető 320-325 forintos szintről, ami a devizapiacon sem mondható különlegesnek, különösen akkor nem, ha megnézzük más feltörekvő devizák elmúlt 5 évben tapasztalt elképesztő kilengéseit (pl. rubel, líra, argentin peso). (Ráadásul ez a csekély ármozgás is kb. egy hét alatt következett be, azaz még csak arról sem beszélhetünk, hogy hirtelen szaladt fel az árfolyam. Egy “normális” devizakrízisben ez a mozgás egy óra alatt megvan…)
Találhatunk azonban lényegesen nagyobb kilengésre példát a forint esetében is, ha visszamegyünk az időben. Emlékezzünk csak 2008-ra, amikor július közepén 230 forint alá esett az euró árfolyama (260 feletti szintről). Rá kb. fél évre, 2009 március elején viszont már 315 Ft felett volt az árfolyam. Na az nagy forint gyengülés volt.
Ha az akkori példát vesszük alapul, akkor az árfolyamnak most közel 450 forinton kellene állnia. Ez már tényleg drámai kilengés lenne, de még egyáltalán nem tartunk még csak a közelében sem, ez a mostani árfolyamváltozás valójában (egyelőre) semmi különös, nem kell(ene) annyira drámázni, mert ez már kezd nagyon komolytalan lenni. (Nyilván egy figyelemfelkeltő cím sok olvasót hoz, de akkor is.)

+1

Jól emlékszem, hogy 2008-ban, amikor 260 forint feletti szintekről esett az euró árfolyama, 250 alatt már elkezdték venni az ügyfelek (forint ellenében) és vették nagy étvággyal kb. 240-ig. Amikor viszont tartósan és mélyen bement az árfolyam 240 alá elég sok szemrehányást kaptam, hogy korán vásároltunk. (Mintha egyedül én adtam volna a megbízásokat, mintha nekem lett volna sokszor olyan sürgős a vásárlás…)
Amikor fordult a kocka és dinamikusan elindult vissza az árfolyam a kritikus hangok fokozatosan elhallgattak, de érdekes módon, amikor már nagy nyerőre fordult a helyzet, valamiért senki sem jelezte elismerését nekem a nagyon sikeres spekulációban való közreműködésért, valamiért mindenki csak a saját érdemeire emlékezett.

Hát, így megy ez. 😊